malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Zabavno

(Ne) znano o Noči čarovnic

Piše: RK

Čas objave:
26.10.2018 13:55

Praznovanje noči čarovnic kot običaj odganjanja slabih duhov sega nazaj do Keltov, ki so pred dva tisoč leti živeli na našem področju.

Keltsko novo leto ali Samhain so praznovali ob koncu oktobra, ko so se spustile jesenske megle in padle temperature. Obenem je to pomenil konec letine in začetek ostre zime, s katero so povezovali bolezen in smrt.

Verjeli so, da se na predvečer novega leta duše umrlih za eno noč povrnejo na Zemljo poravnati neporavnane račune.

Da bi se zaščitili pred duhovi, ki bi jim želeli slabo, pa so pred hišami puščali vino in hrano v upanju, da jih spravijo v dobro voljo. Nekateri Kelti pa so si tisti večer nadeli strašne maske – pogosto tudi iz buč – da jih duhovi ne bi prepoznali.

Nad duhove z grozljivimi bučami

No, nasprotno s preganjanjem duhov, ki izvira iz Keltskih časov, pa je okrasno izrezovanje buč in okraševanje prostorov s čarovnicami, pajčevinami in zombiji postalo priljubljeno šele v 16. stoletju v ZDA.

Sama navada pa je tesno povezana z legendo o kovaču Jacku, ki je pretental hudiča, ki pravi takole:

»Jack je bil znan po domišljavosti in skopuštvu. Nekega dne je hudiču ponudil svojo dušo v zameno za pijačo. Hudič se je spremenil v kovanec, da bi lahko Jack z njim plačal pijačo. Ta je kovanec vtaknil v svoj žep, v katerem je imel križ, zato se hudič ni mogel spremeniti nazaj. Hudič je Jacku obljubil, da mu 10 let ne bo izterjal duše, zato ga je ta izvlekel iz žepa. Po desetih letih je Jack hudiča spet pretental tako, da ga je prosil za jabolko. Ko se je ta spremenil v steblo in mu dal jabolko, je Jack nanj narisal križ. Hudič se spet ni mogel spremeniti nazaj. Jack zaradi svojih grehov po smrti ni bil sprejet v raj, ampak ga je na vratih pekla pričakal hudič, da bi ga poslal v pekel. Jack se izgovoril, da ne bo videl, kod naj hodi, zato mu je hudič dal kos žerjavice. A Jack je spet bil pripravljen, ter v žepu nosil votlo repo, v katero je skril žerjavico. Tako ta ni svetila in Jack je lahko po mili volji hodil naokoli, saj do pekla ni našel poti. Tako je duša kovača Jacka postala simbol duše, ki prekleta za večno tava med svetovoma živih in mrtvih.«