900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zabavno ZDA

Po novem - bananine počitnice!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.11.2012 22:11

Namesto krompirjevih počitnic bodo kmalu bananine! Zaradi segrevanja ozračja bi namreč krompir lahko nadomestile banane.

Po prepričanju strokovnjakov bi lahko banane nadomestile krompir v številnih državah v razvoju. Z dvigom temperature se bodo ljudje morali navaditi tudi na nov jedilnik. Po napovedih skupine bodo tri najbolj razširjene poljščine glede na kalorije, ki jih zagotavljajo, koruza, riž in pšenica, doživele močan upad pridelka v državah v razvoju. Na krompir, ki najbolje uspeva v bolj hladnem podnebju, pa bo imel dvig temperatur najverjetneje zelo neugoden učinek.

Avtorji poročila tako ugotavljajo, da bi na nadmorskih legah in krajih, kjer so do zdaj gojili krompir, v prihodnje lahko uspevale določene vrste banan. Po prepričanju dr. Philipa Thorntona, enega izmed piscev poročila, to sicer ni univerzalna rešitev, bi jo pa lahko uporabili v veliko primerih. Seveda je pri vsem skupaj veliko vprašanje, kako hitro bodo ljudje spremenili svoje prehranske navade. A kot poudarja Bruce Campbell, direktor inštituta za podnebne spremembe, agrikulturo in prehransko varnost vodilne svetovne organizacije na tem področju, so se podobne spremembe v preteklosti že dogajale. Po Campbellovih besedah še pred 20 leti v nekaterih predelih Azije skoraj nihče ni jedel riža. Zaradi lažje dostopnosti, priprave in predvsem nižjih cen pa so se ljudje nanj zelo hitro navadili.