900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zabavno Ljubljana

Slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja Rudar na poti v kina

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.09.2017 09:14

V Kinodvoru bodo nocoj ob 20.30 premierno prikazali celovečerni igrani film Rudar v režiji Hanne Slak in ga s tem pospremili v redno distribucijo po slovenskih kinih. Film Rudar je slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja 2018, na 20. Festivalu slovenskega filma (FSF) pa je prejel vesne za režijo, montažo in glavno moško vlogo Leona Lučeva.

Film režiserke in scenaristke Hanne Slak je navdihnjen z resničnimi dogodki zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in z njegovo avtobiografijo Nihče. Pripoveduje pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev.

Alić, doma iz Srebrenice, že dolga leta službuje v zasavskem rudniku, ki je naprodaj. Uprava odpušča delavce in zapira neaktivne rove, Aliji pa zaupa nenavadno nalogo: raziskati mora rov, ki je zaprt že od konca druge svetovne vojne, in čimprej napisati poročilo, da v njem ni ničesar.

Alija v zapuščenem rovu kmalu naleti na zid in govorice, da so v rovu zakopane žrtve povojnih čistk, mu ne dajo miru. Odloči se, da se bo ne glede na posledice dokopal do resnice. V nekem drugem peklenskem breznu nekdanje skupne domovine je namreč tudi sam izgubil svoje bližnje in jih ni našel, so vsebino filma sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Film je prepričal žirijo za celovečerce letošnjega FSF, ki ga je med drugim nagradila za režijo Hanne Slak: "Pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se kot neke vrste novodobna Antigona bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev, je podala z izjemno mero pripovednega občutka. Njen film odlikujejo odličen ritem, spretna dramaturška konstrukcija, učinkovita raba glasbenih vložkov in tudi delo z igralci, ki jim je brez velikih besed uspelo pokazati, da so mali posamezniki veliki ljudje."

Igralec Leon Lučev, ki je prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, je dejal, da mu je bila vloga Alića v navdih: "Zaprl mi je usta. Poslušal sem ga in opazoval. Je človek, ki ga sovražijo prav vsi sistemi. Zato, ker je za ceno svojega življenja pripravljen iti do konca. Vedno in povsod. Pogumen je, skoraj nemogoče ga je ustaviti. Deset takih ljudi bi lahko spremenilo svet." Rudarjevo ženo igra Marina Redžepović, v filmu pa nastopajo tudi Boris Cavazza, Jure Henigman, Boris Petkovič, Zala Đurić Ribič, Nikolaj Burger in Tin Marn.

Film, nastal v produkciji Nukleus film, je predlagan za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za tujejezičnega oskarja. Strokovna žirija je v obrazložitvi odločitve med drugim zapisala, da "film odlikujejo odličen ritem, spretna dramaturgija, podprta z učinkovitostjo in razumljivostjo dialogov, občutena montaža in natančna ter učinkovita zvočna podoba. Sam filmski izraz prinaša jasnost z realističnim pristopom, ki film zaznamuje in s spretnim prepletom različnih ravni protagonistovega osebnega doživljanja gledalca ne pusti ravnodušnega."

Rudar bo od četrtka naprej v distribuciji 2i Filma uvrščen na redne sporede kinematografov Art kino mrežo Slovenije in drugih slovenskih kinematografov. Nocojšnji premierni projekciji bo sledil pogovor z režiserko, Lučevom ter resničnim Alićem.

V torek so organizatorji 33. mednarodnega filmskega festivala v Varšavi objavili program letošnje izdaje in Rudar je uvrščen v mednarodni tekmovalni program.
Osnovni podatki