Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zabavno Maribor

V Mariboru danes svečana trgatev stare trte

Piše: Radio Krka/Sta

Čas objave:
01.10.2017 07:29

S svečano trgatvijo Stare trte na Lentu se bo danes v Mariboru pričel 17. Festival Stare trte, namenjen predstavitvi bogate vinske dediščine tega mesta in njegove okolice. Trajal bo vse do novembra, ko bo veliko martinovanje na Trgu Leona Štuklja.

"Maribor in Staro trto želimo ponesti preko meja in na tem graditi povezovanja in zgodbe," je pred dnevi pojasnila direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch.

Festival se bo pričel danes z 31. Svečano trgatvijo najstarejše trte na svetu pred Hišo Stare trte na Lentu. Letošnji slavnostni gost, ki mu bo pripadla čast, da odreže prvi grozd, bo Luka Kodrič, dijak Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije iz Novega mesta, ki je v Franciji dosegel tretje mesto v tekmovanju iz rezi vinske trte.

Med nastopajočimi v spremljajočem kulturnem programu so Darja Švajger, Maja Keuc in Edvin Fliser, med vabljenimi obiskovalci pa predstavniki institucij, kjer imajo potomke Stare trte.


Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in ga uporabljajo za protokolarno darilo. Letno napolnijo največ sto stekleničk.

Zaradi prireditve bo danes med 7. in 18. uro popolna zapora ceste na Lentu med Sodnim stolpom in Starim mostom.