Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zabavno Ljubljana

ZPStest »belilnih« zobnih krem: Bleščeče beli zobje le prazna obljuba?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.09.2017 09:18

Po nekaj letih so potrošniške organizacije ponovno preizkusile zobne kreme, ki obljubljajo bolj bele zobe. Na testu so preverili 12 zobnih krem, za katere so potrošniki odštejejo od 5,99 do 0,99 evra. Obljube proizvajalcev so ostale večinoma neizpolnjene.

Kava in pravi čaj, rdeče vino in cigarete so dokazani sovražniki belih zob. Čiščenje pomaga, a čudežev od zobnih krem ne moremo pričakovati, opozarjajo na ZPS in dodajajo, da je barva zob odvisna tudi od barve sklenine. Če je vaša sklenina bolj prosojna in zato skoznjo bolj preseva rumenkast dentin, pa si kljub vsemu želite biserno bele zobe, boste morali k zobozdravniku. Pomaga le profesionalno beljenje, njegov učinek pa tudi ni »za večno«.

Se zobne kreme, ki obljubljajo bolj bele zobe, razlikujejo od navadnih zobnih krem?

»Pravzaprav ne. Ene in druge bodo ob redni uporabi primerno očistile in zaščitile zobe pred zobno gnilobo, če vsebujejo dovolj fluora. Da bi preverili, ali zobne kreme, ki obljubljajo bleščečo belino, v resnici pobelijo zobe, smo na testu ob bok »belilnim« zobnim kremam postavili tudi eno, ki ne obljublja bolj belih zob,« je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Na testu smo preizkusili tudi zobno kremo, ki ne obljublja bolj belih zob. In zanimivo, da je njen rezultat celo boljši od nekaterih krem, ki to obljubljajo.«

Bodo zobje res bolj beli?

Glede na rezultate testa ne. Zobje samo po čiščenju z »belilno« zobno kremo (v nasprotju s trditvami oglaševalcev) ne bodo bolj beli. Za viden belilni učinek bi morali namreč prodreti prav do zobovine (dentina), za to pa zobne kreme, ki jih kupimo v trgovinah, drogerijah ali lekarnah, niso dovolj močne, prav tako ne zobne krtačke, prekratek pa je tudi čas umivanja zob. Pomaga le profesionalno beljenje, izpostavljajo na ZPS.

Dobro je vedeti:
Usodna kombinacija: abrazivna zobna pasta, pretrda ščetka in nepravilna tehnika čiščenja
Načeloma abrazivne snovi v zobni kremi, ki jo lahko kupimo v trgovini, ne bi smele škoditi zdravi sklenini, ki je najtrša snov v telesu. A če imate občutljive zobe ali že poškodovano sklenino (razgaljeno zobovino), raje izberite zobno kremo, ki ne obljublja biserno belih zob. Velikost in trdota abrazivnih delcev v zobnih kremah posameznih proizvajalcev je različna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi bilo na deklaraciji obvezno navajanje abrazivnega učinka.

Še bolj pomembno od tega, ali zobna krema vsebuje abrazivne snovi, je, da zobe pravilno čistimo. Nepravilna tehnika ščetkanja in pretrda ščetka lahko vplivata na odmikanje dlesni in razgaljanje zobnega vratu in korenine.