Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jutro na Krki Črnomelj

AVDIO: Zlato priznanje za dijaka iz Črnomlja

Piše: Dolenjski list, M.Ž./STA

Čas objave:
04.09.2019 09:20

Za slovenske dijake se je uspešno končalo tekmovanje mladih raziskovalcev družboslovnih smeri v Beogradu. Z individualnega tekmovanja s področij psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije so se vrnili s številnimi priznanji, in sicer s tremi zlatimi medaljami, z dvema bronastima in eno nagrado za inovativno zasnovo naloge.

S področja zgodovine je z nalogo Nedokončana proga Črnomelj-Vrbovsko sodeloval Sergej Drakulič s Srednje šole Črnomelj in osvojil zlato priznanje.

Nagrajenec se je po telefonu pogovarjal z Juretom in Rokom v jutranjem programu Radia Krka. Prisluhnete mu lahko spodaj. 

Izpostavil je še, da bi se rad zahvalil svoji profesorici geografije Vesni Fabjan, za pobudo pri pisanju tega projekta, hkrati pa bi se rad zahvalil tudi mentorjema dr. Tadeju Bratetu in dr. Božidarju Flajšmanu za pomoč pri iskanju literature in pri strokovni pomoči. Sergej letos obiskuje 4. letnik Srednje šole Črnomelj. 

Med prejemniki medalj najžlahtnejše barve pa sta še na področju psihologije Bugarinović z Gimnazije Bežigrad z nalogo Stališča in predsodki do homoseksualnosti med različnimi generacijami heteroseksualcev in Katja Mogilnicki iz Osnovne šole Gustava Šiliha z nalogo Učinkovito in ugodno čiščenje mačje dlake s tekstila, ki pokriva področje ekonomije. 

Z zgodovino se je ukvarjal še Bruno Šonc iz OŠ Šalek, ki je za nalogo Dve veliki žalovanji Slovencev v dveh Jugoslavijah prejel bronasto priznanje, bronasta pa je bila z nalogo z naslovom Ali jemo z očmi? Vpliv barve na zaznavanje okusa s področja psihologije Taja Majhenič z OŠ borcev za severno mejo Maribor.

Na tekmovanju, kjer se je pred mednarodno komisijo predstavilo 38 dijakov in dijakinj iz 15 držav celega sveta, je sodeloval tudi Matevž Rezman Tasič z II. gimnazije Maribor, ki je za nalogo Legitimizacija oblasti in distributivna pravičnost prejel nagrado za inovativno zasnovo naloge iz filozofije.

Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev The International Conference of Young Scientists (ICYS) in je bilo tokrat organizirano drugič. Naslednje leto bo tekmovanje potekalo v turškem Izmirju, so še dodali na ZOTKS.

Dijak Srednje šole Črnomelj Sergej Drakulič

Sergej Drakulič o nagradi