Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 12: ZD Metlika obratuje, novomeška bolnica z apelom za svojce

Piše: R.K.

Čas objave:
19.03.2020 10:47

ZD Metlika po 12 dneh spet deluje, mejni prehodi s Hrvaško se zapirajo, novomeška bolnišnica pa prosi, da svojci pridejo iskat zdrave paciente.

Slovenija še naprej zaostruje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. V Metliki je po 12 dneh začel delovati zdravstveni dom. S polnočjo se je še zmanjšalo število mejnih prehodov, kjer bo mogoče prečkati slovensko-italijansko mejo. Hrvaška pa je ob polnoči začasno zaprla vse mejne prehode za potniški promet. Pri poslovanju trgovin se uvaja del dneva, ko bodo prednost pri nakupih imele ranljive skupine, to je med 8. in 10. uro. Takrat bodo prednost pri nakupu imeli invalidi, upokojenci in nosečnice.Pristojni rešujejo tudi zaplet pri dobavi zaščitne opreme.

Število okuženih v Sloveniji je trenutno 286, v jugovzhodni regiji in Posavju pa 52. Infektologinja Bojana Beović je ob tem povedala da, je nekoliko naraslo število hospitaliziranih bolnikov z virusom, število novih primerov pa ne narašča več tako strmo. Slednje je dobro, a ne more biti razlog za optimizem, meni.Po 12 dneh od potrditve okužbe z novim koronavirusom pri enem od zdravnikov pa bo danes vsaj deloma spet začel delovati Zdravstveni dom Metlika. Ta je bil zaprt od 6. marca. Danes bodo spet začeli izvajati nujno medicinsko pomoč, nujno patronažno službo in reševalne prevoze, a izključno za bolnike, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal.

V novomeški bolnišnici pa pozivajo svojce pacientov, ki so pripravljeni za odpust iz bolnišnice, da jih odpeljejo v domačo oskrbo. Kljub izrednim razmeram se namreč še vedno dogaja, da bi svojci želeli, da pacienti v bolnišnici počakajo na namestitev v dom starejših občanov, kar je trenutno neizvedljivo, kljub temu, da jih v bolnišnici že rehabilitirajo in pripravijo na odpust. Kapacitete bolnišnice bodo morale biti na razpolago za paciente, ki bodo potrebovali obravnavo in za tiste, ki nimajo svojcev. Zaradi razbremenitve reševalne službe se ob odpustu dogovarjajo za prevoz domov v lastni režiji, kjer je le možno.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 19.3.2020, ob 11:10