EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

Jan Knez Njena.si

Bo Jan kljub porazu ostal na Kmetiji

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 13: Nove 4 okužbe na Dolenjskem, primanjkuje zaščitne opreme

Piše: R.K.

Čas objave:
19.03.2020 15:51

Od včeraj so na Dolenjskem zabeležili 4 nove okužbe s koronavirusom, na območju cele Slovenije 33. V Novem mestu in Brežicah pripravljajo postelje za bolnike.

Po najnovejših podatkih je v Sloveniji z novim koronavirusom okuženih 319 oseb, to je 33 več kot včeraj. Na Dolenjskem je okuženih 55 ljudi kar je za 4 več kot včeraj, v Posavju pa ena oseba.

V občinah Brežice, Dolenjske Toplice, Grosuplje, Kočevje, Žužemberk in Mirna imajo s koronavirusom okuženo po eno osebo. V Črnomlju in Ribnici so po trije okuženi, v Šmarjeških Toplicah štirje. Po pet okuženih je v občinah Trebnje in Velike Lašče. V novomeški in semiški občini je okuženih 6, v Metliki pa 24.

V Metliki je po daljšem zaprtju zaradi možnosti okužbe danes začel s prilagojenim delom zdravstveni dom. V okviru danih razmer se sicer stanje počasi normalizira. Metliški župan Darko Zevnik je povedal, da se dom starejših občanov Metlika, podobno kot drugje, sooča s težavami z zagotavljanjem zaščitne opreme. S pomočjo civilne zaščite pa so se lotili urejanja negovalnega oddelka za primer širjenja novega koronavirusa.

V metliškem domu starejših občanov, kjer so testirali vse varovance in osebje ter med temi odkrili sedem okuženih stanovalcev in pet zaposlenih, je po županovih besedah zdaj največja težava pomanjkanje zaščitne opreme. Metliški gasilci, občina, civilna zaščita in Rdeči križ so tudi v domu starejših občanov v sredo pomagali očistiti njegov do zdaj prazen starejši del, ki ga bodo lahko v primeru širjenja okužbe uporabili za negovalni oddelek. 

Tudi v občini Krško se soočajo s pomanjkanjem zaščitne opreme. Krški župan Miran Stanko je dejal, da te akutno primanjkuje, občina pa je nekaj malega zaščitnih sredstev uspela zagotoviti s pomočjo štaba civilne zaščite, oprema pa je na voljo le tistim, ki sodelujejo pri neposredni zaščiti oz. zdravstvu in drugim službam.

Medtem pa se v bolnišnicah Novo mesto in Brežice pripravljajo na pričakovano povečanje hospitaliziranih bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. V obeh bolnišnicah imajo zaščitne opreme dovolj za sproti, od države pa pričakujejo pravočasne dodatne pošiljke zaščitnih sredstev, so povedali.


V Novem mestu so imeli za morebitne hospitalizirane bolnike v delu stavbe nekdanje interne bolnišnice že zdaj pripravljenih nekaj več kot 20 postelj, v teh dneh pa bodo temu namenili celotno stavbo. S tem bodo prišli do skoraj 80 postelj, urejanja pa se bodo lotili postopno oz. po potrebi, saj za zdaj vse obolele s koronavirusno boleznijo premeščajo v UKC Ljubljana ali na Golnik.

Brežiška bolnišnica pa bo del izpraznjenega internega oddelka, ki je ločen od preostale bolnišnice, namenila za 24 postelj. Te bodo namenjene morebitnim hospitaliziranim zaradi potrjene okužbe s koronavirusom. Teh potreb sicer za zdaj v Posavju še nimajo. Več brežiških zdravnikov dnevno prihaja s hrvaške strani meje. Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar je povedala, da z njihovim prehajanjem meje za zdaj ni težav, v primeru zaostritve razmer pa bodo ustrezno namestitev zanje zagotovili v Brežicah in okolici.


V Kočevju pa so vzpostavili prostovoljsko mrežo, ki pomaga pri oskrbi starejših in rizičnih skupin ter jim dostavlja nujne življenjske potrebščine. Za zdaj jo sestavljajo zaposleni na občinski upravi, kočevski Rdeči križ pa je hkrati organiziral mrežo prostovoljcev za primer poslabšanja stanja. Za pomoč občanom Kočevja, ki si sami ne morejo pomagati, so na voljo na telefonski številki 070 183 048, od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 19.3.2020, 16:10