humanity-4150261_1920 Dobra karma

Tarot napoved: lahko pričakujemo generacijo ...

uroš urbanija Svet24.si

Prvak SDS ponovno vpoklical zvestega in uslužnega...

raz20 009 Reporter.si

Kdo ureja okolico vile Zmaga Jelinčiča v ...

Maha Vajiralongkorn Svet24.si

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« ...

Vlado Kreslin Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

ZvezdePlesejo_skupinska_pokoncna2 (1) Odkrito.si

Zvezde plešejo - To se jim dogaja sedaj!

trenerka Njena.si

Nataši Gorenc umrl oče, strah jo je za mamo

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 23: Z novimi tehnologijami čez ovire

Piše: R.K.

Čas objave:
24.03.2020 15:45

V jugovzhodni Sloveniji 66 okuženih. V Metliki s pridom uporabljajo moderne tehnologije.

Po najnovejših podatkih je v Sloveniji do danes s koronavirusom okuženih 480 oseb. Danes je po okužbi z omenjenim virusom v Šmarju pri Jelšah umrla četrta oseba. Na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju je okuženih 66 oseb, dvet več kot včeraj.

V Dolenjskih, Toplicah, Grosupljem, Žužemberku in na Mirni je po ena okužena oseba. V Brežicah, Ivančni gorici, Kočevju in Sevnici s zabeležili po dve okužbi, v Črnomlju tri, v Ribnici in Šmarjeških Toplicah štiri. Po šest okuženih s koronavirusom je v Novem mestu, Semiču, Trebnjem in Velikih Laščah. V Metliki je trenutno 26 okuženih.


Medtem ko so Domovi starejših po vsej Sloveniji zaprli vrata za obiskovalce, pa so v metliškem domu starejših s pomočjo prostovoljcev vzeli stvari v svoje roke. Direktorica Doma starejših Metlika, Ivica Lozar je povedala, da so za boljše počutje stanovalcev včeraj s pomočjo prostovoljcev uvedli možnost video pogovorov med stanovalci doma in njihovih svojci. Prepričani so, da so na pravi poti in da to pozitivno vpliva na razpoloženje stanovalcev.

V Domu starejših Metlika je trenutno v izolaciji 16 oskrbovancev, vendar se tudi njim omogoča pogovor s svojci preko video klepeta, če si tega seveda želijo. Na spletni strani doma www.dso-metlika.si so objavljeni vsi pogoji za tehnično izvedbo video pogovora.  Trenutno je v domu 12 okuženih stanovalcev in 6 zaposlenih. Lozarjeva je dejala,  da večina stanovalcev s sumom na okužbo so preselili na enoto starega gradu, kjer je nameščenih 17 postelj. Tako so zagotovili boljše prostorske pogoje za preprečevanje okužbe. Še vedno izvajajo vse preprečevalne ukrepe za zajezitev in preprečevanje okužb.

V Domu starejših Metlika so se razveselili novih moči. Direktorica Ivica Lozar je povedala, da so poleg prostovoljcev, ki so jim omogočili vzpostavitev video pogovorov, dobili 6 prostovoljcev zdravstvenega kadra, in sicer 3 iz ZD Metlika in 3 iz Splošne bolnice Novo mesto, ki so se takoj vključili v delovni proces in tako olajšali delo, saj je veliko njihovih zaposlenih bolniško odsotnih, tisti, ki delajo, pa so izčrpani.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 24.3.2020, ob 16:10