Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

rudi-bučar Odkrito.si

Bi prepoznali tega glasbenika?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 40: Primanjkuje krvi

Piše: R.K.

Čas objave:
01.04.2020 15:46

V jugovzhodni Sloveniji že 108 primerov okužbe s koronavirusom. Krvi primanjkuje - krvodajalce vabijo z SMS sporočili. Bogoslužja brez vernikov.

Število dodatnih potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je do konca dneva v torek zraslo za 39, skupaj jih je tako doslej 841. Tokrat se ni povečalo število hospitaliziranih zaradi covida-19, je pa nekaj več bolnikov na intenzivnih oddelkih. Umrla sta še dva obolela. V jugovzhodni Sloveniji so do danes zabeležili skupaj 108 primerov okužbe s koronavirusom.

V občinah Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Grosuplje, Mirna in Mokronog-Trebelno je po ena okužena oseba. V Brežicah in Žužemberku po dve, po tri okužbe so ugotovili v občinah Ivančna Gorica, Kočevje in Šentrupert. V Ribnici in Sevnici so po štiri okužene osebe, v Črnomelj in Šmarjeških Toplicah po pet. V občini Semič in Velike Lašče je po sedem okuženih, v Novem mestu devet, ena več v Trebnjem, še vedno pa je največ okuženih v naših krajih v Metliki, kjer jih je 48.Na območnem združenju Rdečega križa Metlika opozarjajo, da zaradi novega koronavirusa začenja primanjkovati krvi. Sekretarka Zalka Klemenčič je povedala, da na krvodajalske akcije zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni vabijo samo krvodajalce tistih krvnih skupin, ki jih potrebujejo. Vabila pošiljajo preko SMS sporočil. V kolikor bi želeli darovati ki, prej pokličite na center za transfuzijsko medicino Novo mesto.

Epidemija pa vpliva tudi na bogoslužja ob prihajajočih velikonočnih praznikih. Letos jih bodo v škofijah zaradi epidemije obhajali na prilagojen način. Škof Andrej Glavan bo 5. aprila ob 10. uri obhajal bogoslužje cvetne nedelje v novomeški stolnici brez navzočnosti ljudstva. Na začetku maše bo blagoslov zelenja. Tudi ostala bogoslužja ob veliki noči bodo potekala brez navzočnosti vernikov, ki jih bodo lahko spremljali preko prenosa na Facebook profilu KapiteljNM.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 1.4.2020, ob 16:10