ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 40: Primanjkuje krvi

Piše: R.K.

Čas objave:
01.04.2020 15:46

V jugovzhodni Sloveniji že 108 primerov okužbe s koronavirusom. Krvi primanjkuje - krvodajalce vabijo z SMS sporočili. Bogoslužja brez vernikov.

Število dodatnih potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je do konca dneva v torek zraslo za 39, skupaj jih je tako doslej 841. Tokrat se ni povečalo število hospitaliziranih zaradi covida-19, je pa nekaj več bolnikov na intenzivnih oddelkih. Umrla sta še dva obolela. V jugovzhodni Sloveniji so do danes zabeležili skupaj 108 primerov okužbe s koronavirusom.

V občinah Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Grosuplje, Mirna in Mokronog-Trebelno je po ena okužena oseba. V Brežicah in Žužemberku po dve, po tri okužbe so ugotovili v občinah Ivančna Gorica, Kočevje in Šentrupert. V Ribnici in Sevnici so po štiri okužene osebe, v Črnomelj in Šmarjeških Toplicah po pet. V občini Semič in Velike Lašče je po sedem okuženih, v Novem mestu devet, ena več v Trebnjem, še vedno pa je največ okuženih v naših krajih v Metliki, kjer jih je 48.



Na območnem združenju Rdečega križa Metlika opozarjajo, da zaradi novega koronavirusa začenja primanjkovati krvi. Sekretarka Zalka Klemenčič je povedala, da na krvodajalske akcije zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni vabijo samo krvodajalce tistih krvnih skupin, ki jih potrebujejo. Vabila pošiljajo preko SMS sporočil. V kolikor bi želeli darovati ki, prej pokličite na center za transfuzijsko medicino Novo mesto.

Epidemija pa vpliva tudi na bogoslužja ob prihajajočih velikonočnih praznikih. Letos jih bodo v škofijah zaradi epidemije obhajali na prilagojen način. Škof Andrej Glavan bo 5. aprila ob 10. uri obhajal bogoslužje cvetne nedelje v novomeški stolnici brez navzočnosti ljudstva. Na začetku maše bo blagoslov zelenja. Tudi ostala bogoslužja ob veliki noči bodo potekala brez navzočnosti vernikov, ki jih bodo lahko spremljali preko prenosa na Facebook profilu KapiteljNM.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 1.4.2020, ob 16:10