polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 44: Akcija šivanja mask

Piše: R.K.

Čas objave:
03.04.2020 16:20

V JV Sloveniji 115 okužb s koronavirusom. Povod po Dolenjskem in v Posavju šivajo zaščitne maske za občane.

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je v četrtek poraslo za 37 na 934. Število hospitaliziranih se je medtem zmanjšalo za sedem na 112. Intenzivno zdravljenje je v četrtek potrebovalo 30 bolnikov. Umrli so štirje bolniki, skupno število umrlih je poraslo na 20. Pet bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice.

Na Dolenjskem in v Posavju je skupaj 115 okuženih koronavirusom. V občinah Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Mirna in Mokronog-Trebelno je po ena okužena oseba. V občini Žužemberk sta dve, v Brežicah, Grosupljem, Ivančni Gorici in Kočevju so po tri. Po štiri okužbe so zabeležili v občinah Sevnica, Šentrupert in Šmarješke Toplice. V Črnomlju je okuženih 6. Po sedem okuženih je v Ribnici, Semiču in Velikih Laščah, v Novem mestu pa 9. V Trebnjem je 11 okuženih, v Metliki pa 49.

Uporaba zaščitnih mask in rokavic je z uredbo Vlade Republike Slovenije postala obvezna v zaprtih javnih prostorih. Zaščitne maske uporabljajo tudi vsi vključeni v sistem zaščite in reševanja ter vsi, ki so v teh izrednih razmerah delovno aktivni in delajo v zaprtih prostorih.V zadnjih dneh smo priča različnim akcijam po vsej državi, ko tako država, kot lokalne skupnosti, različne organizacije, podjetniki in prostovoljci delujejo povezano s ciljem zagotovitve zaščitnih mask. Tudi Občina Sevnica in Štab civilne zaščite občine Sevnica sta v tem tednu aktivno iskala različne rešitve, s pomočjo katerih bi občankam in občanom omogočila dostop do zaščitnih mask. Tako je danes Občina Sevnica vsem odprtim prodajalnam na območju občine dostavila pralne maske in vizirje za zaščito obraza, z željo, da so vse prodajalke in prodajalci, ki ostajajo na svojih delovnih mestih in s tem pomagajo pri oskrbi občank in občanov z nujnimi življenjskimi potrebščinami, ustrezno zaščiteni.

Občina Sevnica in Štab civilne zaščite občine Sevnica sta prav tako nabavila material za izdelavo 10.000 kosov zaščitnih mask za enkratno uporabo. Maske bodo v naslednjih dneh pričeli izdelovati prostovoljci in zaposleni na Občini Sevnica. Občina Sevnica vabi vse prostovoljke in prostovoljce, ki bi bili pripravljeni sešiti pralne maske (za sosede, gasilce, pomoč na domu, Center za socialno delo, Rdeči križ…) in jih potem tudi tem osebam oziroma organizacijam v svoji okolici tudi razdeliti, naj se javijo. Za več informacij lahko pokličejo sodelavko Občine Sevnica Matejo Cvetkovič na 041 600 017.

Maske šivajo tudi na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto. Razdelili jih bodo najbolj ranljivim skupinam, starejšim in invalidom. Maske šivajo tudi v Mirni peči, kjer so skupaj z Župnijsko Karitas Mirna Peč začela akcijo šivanja bombažnih zaščitnih mask. Te bodo s pomočjo prostovoljnih gasilskih društev Mirna Peč, Jablan, Hmeljčič in Globodol razdelili vsem gospodinjstvom v občini.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 3.4.2020, ob 1610