milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 51: Prijavite nasilje v družini!

Piše: R.K.

Čas objave:
07.04.2020 10:03

Policija beleži porast prijav nasilja v družini. Društvo Življenje brez nasilja prosi za pomoč zunanjih oseb.

V času epidemije koronavirusa moramo ostati doma, vendar pa dom za nekatere ne predstavlja varnega kraja. Na Policijski upravi Novo mesto so v obdobju od začetka razglašene epidemije, od 12. marca obravnavali osem kaznivih dejanj nasilja v družini, v enakem obdobju lani pa štiri. Dvema nasilnežema so izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvam.
Novomeško Društvo Življenje brez nasilja sicer porasta klicev na pomoč ne zaznavajo, vendar pa menijo, da so mnoge žrtve ujete v izolaciji s povzročiteljem nasilja in ne morejo poklicati na pomoč.  Simona Lovšin, tajnica društva in vodja svetovalnice za žrtve nasilja je povedala, da je zato v tem času še toliko bolj pomemben odziv in pomoč zunanjih oseb. V društvu apelirajo na vse, ki opazijo nasilje ali sumijo, da se nad nekom izvaja nasilje, da pokličejo policijo na številko 113 za takojšnjo zaščito. Tako žrtve nasilja kot tudi vsi drugi, ki potrebujejo pomoč pri reševanju težav povezanih z nasiljem se lahko obrnejo na društvo Življenje brez nasilja, kjer tudi v tem času nemoteno delujeta dva programa namenjena pomoči žrtvam nasilja.


Program svetovalnica za žrtve nasilja deluje v dveh enotah. Enota Novo mesto je dosegljiva na številki 031 696 389, enota Bela krajina pa na številki 051 201 760. Ženske in matere z otroci, ki potrebujejo umik v varen prostor lahko za nastanitev v varni hiši pokličejo na številko 031 393 614.

V društvu brezplačno pomagamo žrtvam nasilja z informacijami, s pogovorom in svetovanjem pri reševanju situacije. V času epidemije nudimo brezplačen pogovor in svetovanje tudi vsem ostalim, ki doživljajo stisko zaradi izolacije.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 7.4.2020, ob 11:10