atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 7: Starejši lahko pokličejo za pomoč

Piše: R.K.

Čas objave:
16.03.2020 16:16

Na Dolenjskem zabeležili 46 okužb s koronavirusom. V Krškem in Novem mestu so odprli telefonske številke za pomoč starejšim, ki potrebujejo hrano in zdravila.

Do danes so v celotni Sloveniji zabeležili 254 okuženih s koronavirusom. V Dolenjski regiji so se na novo okužile 4 osebe in ja zdaj skupno število obolelih 46. Da bi zajezili širjenje virusa, je vlada v preteklih dneh sprejela številne ukrepe, s katerimi javno življenje zamira tudi v naših krajih..

V Metliki, so do do nedelje odkrili 25 okuženih z novim koronavirusom, je javno življenje praktično zastalo. Metliški župan Darko Zevnik je povedal, da so zaradi večje okuženosti vse javne zadeve odpovedali pred drugimi občinami, zdaj pa so se prilagodili tudi zadnjim oz. dodatnim ukrepom glede zapiranja šol in vrtcev ter varstva otrok.  Sicer pa po njegovih besedah upajo, da bodo bitko z virusom prebili in da se bodo razmere v prihodnjih dnevih in tednih umirile.

Z izrednimi razmerami zaradi epidemije koronavirusa se soočajo tudi v črnomaljski občini, ki meji na metliško. Zdravstveni dom Črnomelj je zaradi zaprtja metliškega zdravstvenega doma primarno zdravstveno oskrbo prevzel tudi v Občini Metlika, iz Ljubljane pa so dobili dodatne kontejnerje za ustrezno organiziranje sprejema in obravnave dodatnih bolnikov. Občane sicer usmerjajo tako, da vsa priporočila pristojnih v čim večji meri tudi upoštevajo, je med zapisal črnomaljski župan Andrej Kavšek.


V novomeški občini kjer za zdaj še ni uradno okuženih s koronavirusom, so uredili varstvo otrok za vse, ki ga nimajo. Za informiranje in zagotavljanje nujnih potreb najranljivejših skupin oz. predvsem starejših so med 7. in 20. uro uvedli dežurstvo na telefonski številki 07 39 39 289. Iz gasilsko reševalnega centra Novo mesto so sporočili, da v sklopi aktivnosti za preprečevanje širjenja koronavirusa, do preklica gasilci GRC Novo mesto ne bodo izvajali servisa ročnih gasilnih aparatov na terenu in v enoti, ne bodo izvajali nenujnih požarnih straž do preklica, ne izvajajo se prevozi vode, omejeno je tudi izvajanje nalog na področju požarne preventive. Vsa intervencijska dejavnost poteka nemoteno.

V Krškem je starejšim brez svojcev in znancev, ki bi jim pomagali, na pomoč priskočilo območno združenje Rdečega Križa. Če potrebujete pomoč za dostavo hrane, zdravil in ostalih nujnih potrebščin, so dosegljivi med 8. in 18. uro na telefonski številki 041 730 192.


V Krškem si sicer še vedno lahko izposodite kolesa, vendar pa to storite na lastno odgovornost, opozarjajo na občini. Morebitne uporabnike pozivajo, naj izvajajo samozaščitne ukrepe in si umivajo in razkužujejo roke. Vzdrževalec enkrat dnevno prav tako vsa kolesa in ostalo opremo razkužuje. V Krškem so tudi podaljšali skupni razpis za vpis otrok v vrtec za prihodnje šolsko leto. To lahko po novem naredite do 25. marca, prosijo pa, da vloge oddate priporočeno na pošti in jih ne nosite na sedež vrtca.

O novih ukrepih vas bomo še naprej obveščali v programu Radia Krka, prihodnja izredna rubrika Aktualno z Dolenjske pa bo na sporedu jutri ob 11 in 10 minut.

Aktualno z Dolenjske, 16.3.2020 ob 16:10