tuna bar, morje, madžari Svet24.si

Orban je sanjal o madžarskem Jadranu! To mu ...

kobranka, peskovnik, pasching Svet24.si

V peskovniku v vrtcu je zasikala kobranka

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

caks tonin Reporter.si

Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

španska-kraljica-letizia Odkrito.si

Španska kraljica Letizia s svojim golim trebuhom ...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 11: Okužba na Dobu

Piše: R.K.

Čas objave:
18.03.2020 15:41

Na Dolenjskem 51 okuženih, v domovih starejših primanjkuje zaščitne opreme, prvi primer koronavirusa potrjen pri zunanjem delavcu na Dobu

V Sloveniji je bilo do danes za novi koronavirus testiranih 8730 oseb, od teh je 286 pozitivnih. V jugovzhodni Sloveniji je potrjenih 51 okužb in še ena v Posavju. V občinah Brežice, Dolenjske Toplice, Grosuplje, Kočevje in Žužemberk so zabeležili po eno okužbo, Črnomlju in Ribnici tri, v občini Šmarješke Toplice 4, v Trebnjem in Velikih Laščah pet. V novomeški in semiški občini so zabeležili 6 primerov okužb, v Metliki pa enaindvajset.

Z naraščanjem števila okuženih in obolelih pa kopnijo zaloge zaščitnega materiala za zdravstvene delavce.

V domovih za starejše na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju imajo zaščitne opreme oz. zaščitnih mask le za sprotno delovanje, dodatno so naročili in jo pričakujejo do konca tedna. Povsod se ravnajo po navodilih za zajezitev okuženosti s koronavirusom, obiske svojcev in drugih obiskovalcev so prepovedali. Okužene so doslej odkrili le v Metliki.

Iz Doma starejših občanov Metlika, ki je v stiku z javnostjo zgolj prek spleta, so sporočili, da so tam testirali vseh nekaj več kot 170 stanovalcev. Pozitivnih je bilo sedem stanovalcev in pet zaposlenih, vse okužene stanovalce so premestili na Golnik.


V preostalih domovih starejših, v Črnomlju, Novem mestu, Trebnjem, Brežicah in Sevnici, okuženih doslej niso odkrili, vsi pa delujejo brez posebnosti.


Direktorica Doma starejših občanov Črnomelj Valerija Lekić Poljšak je povedala, da življenje v domu teče stanju primerno.


V novomeškem domu starejših s 350 varovanci vse dejavnosti potekajo po rednem urniku, je zagotovila direktorica Milena Dular. Ob zaprtju doma za obiske se tudi trudijo nadomestiti odsotnost svojcev. Pri varovancih in zaposlenih stalno skrbijo za preventivne ukrepe, kakšnih zdravstvenih posebnosti zaradi koronavirusa pa niso zaznali, je še dejala.


V domu starejših v Trebnjem, kjer oskrbujejo nekaj več kot 180 varovancev in v svoji šmarješki enoti še 36, sledijo navodilom in priporočilom pristojnih ter izvajajo ukrepe za preprečevanje tveganja za pojav okužb. Vsi njihovi stanovalci se počutijo dobro, je zatrdila vršilka dolžnosti direktorice Mateja Povhe.


V Posavju je osrednja tovrstna ustanova Dom upokojencev Brežice, ki združuje skupaj nekaj manj kot 550 oskrbovancev Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, Doma upokojencev Sevnica in Doma upokojencev Brežice. Njegova direktorica Darja Cizelj je dejala, da so "trenutno zdravi" in da varovancem zagotavljajo redno zdravstveno oskrbo. Njihova dejavnost poteka nemoteno. Največ težav imajo z zagotavljanjem zaščitne opreme, najbolj pa jim primanjkuje zaščitnih mask, je opozorila in pristavila, da so zato pri svojem delu zelo racionalni.


So pa prvo okužbo s koronavirusom zabeležili pri delavcu zunanjega podjetja, ki deluje na območju zapora Dob pri Mirni. Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so zagotovili, da so že uvedli preventivne in zaščitne ukrepe za nekaj zaprtih oseb, ki so bile v stiku z njim. Nihče od zaprtih pa ne kaže znakov obolelosti.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 18.3.2020, 16:10