ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

free hess Odkrito.si

Nikoli ne pustite priprtih vrat v otroško sobo, ...

Clipboard02 Odkrito.si

MARJAN NOVINA: "Moj ni dolg, je pa majhen"

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Atualno 67: Kaj bo s samozaposlenimi starši?

Piše: R.K.

Čas objave:
15.04.2020 11:03

Novomeška Območno-podjetniška zbornica: prihodki članov občutno nižji. Država bo pomagala - ampak do prvega paketa pomoči niso upravičeni samozaposleni starši.

Stisko zaradi epidemije koronavirusa občutijo številna podjetja v naši regiji. Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Novo mesto opozarjajo, da prepoved oziroma omejitev delovanja občutijo številna velika in srednja podjetja, ki se soočajo z odrejenim čakanjem na delo, nekatera so prekinila pogodbe o zaposlitvi, srečujejo se tudi z bolniško odsotnostjo, odsotnostjo zaradi varstva otrok, težavo pa predstavljajo tudi vrnitve tujih delavcev v domicilne države in podobno.

Mikro podjetja in samozaposleni, predvsem v obrtnih dejavnostih, pa so še veliko bolj izrazito kot večja industrijska podjetja, občutila problem in posledice omenjenega odloka, je povedala direktorica Območno obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto Emilija Bratož in dodala, da se odlok sicer ne nanaša na delovanje med podjetji, a vse to vpliva, da je trenutno povsem ustavilo svoje delovanje 40% podjetij naših članov, ostala podjetja pa so dejavnost bistveno zmanjšala. "Iz ankete, ki smo jo izvedli med člani, so tisti, ki omejeno delajo, navedli, da je polovici padel dohodek za 25% glede na februar, polovici pa 50 in več odstotkov,” je povedala Bratoževa. 
Emilija Bratož dodaja, da je vlada v protikorona mega zakonu sprejela nekatere ukrepe za pomoč gospodarstvu, katerega skoraj 98% delež predstavljajo mala podjetja, obrtniki. Emilija Bratož  je dejala, da njihovi člani sicer ocenjujejo ukrepe države na področju povračil nadomestila plač in prispevkov in ukrepov na področju delovnih razmerij (čakanja na domu in čakanja zaradi višje sile kot ustrezne, se pa bojijo, da bodo posledice ublažene, ne bo pa rešena finančna situacija, v kateri se bodo znašli, če ne bo obsega naročil oziroma prodaje. "Nekaj težav je bilo z razumevanjem ukrepov, dostopnostjo obrazcev in aplikacij za oddajanje vlog, vendar ZRSZ in FURS, kamor se oddajajo vloge, uspešno rešuje zadeve," je še dodala Bratoževa.
Vladne pomoči, ki je na voljo podjetjem pa ne morejo koristiti samozaposleni starši, ki delajo za 4 ure dnevno. Vladni govorec Jelko Kacin je za radio Krka povedal, da niso pozabili na nikogar.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 15.4.2020, ob 11:10