rtv slovenija Svet24.si

Trije favoriti za generalnega direktorja RTV ...

osumljeni kd Svet24.si

To je moški, ki je bil nasilen na celjski ...

1684402516-frghtsjk-38-1684402407596 Necenzurirano

Lobisti Vzajemne trkajo na vrata poslancev

20230605-01244576 Reporter.si

Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

superliga Ekipa24.si

Še en nož v hrbet superligi! Veliki načrti se ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Atualno 67: Kaj bo s samozaposlenimi starši?

Piše: R.K.

Čas objave:
15.04.2020 11:03

Novomeška Območno-podjetniška zbornica: prihodki članov občutno nižji. Država bo pomagala - ampak do prvega paketa pomoči niso upravičeni samozaposleni starši.

Stisko zaradi epidemije koronavirusa občutijo številna podjetja v naši regiji. Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Novo mesto opozarjajo, da prepoved oziroma omejitev delovanja občutijo številna velika in srednja podjetja, ki se soočajo z odrejenim čakanjem na delo, nekatera so prekinila pogodbe o zaposlitvi, srečujejo se tudi z bolniško odsotnostjo, odsotnostjo zaradi varstva otrok, težavo pa predstavljajo tudi vrnitve tujih delavcev v domicilne države in podobno.

Mikro podjetja in samozaposleni, predvsem v obrtnih dejavnostih, pa so še veliko bolj izrazito kot večja industrijska podjetja, občutila problem in posledice omenjenega odloka, je povedala direktorica Območno obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto Emilija Bratož in dodala, da se odlok sicer ne nanaša na delovanje med podjetji, a vse to vpliva, da je trenutno povsem ustavilo svoje delovanje 40% podjetij naših članov, ostala podjetja pa so dejavnost bistveno zmanjšala. "Iz ankete, ki smo jo izvedli med člani, so tisti, ki omejeno delajo, navedli, da je polovici padel dohodek za 25% glede na februar, polovici pa 50 in več odstotkov,” je povedala Bratoževa. 
Emilija Bratož dodaja, da je vlada v protikorona mega zakonu sprejela nekatere ukrepe za pomoč gospodarstvu, katerega skoraj 98% delež predstavljajo mala podjetja, obrtniki. Emilija Bratož  je dejala, da njihovi člani sicer ocenjujejo ukrepe države na področju povračil nadomestila plač in prispevkov in ukrepov na področju delovnih razmerij (čakanja na domu in čakanja zaradi višje sile kot ustrezne, se pa bojijo, da bodo posledice ublažene, ne bo pa rešena finančna situacija, v kateri se bodo znašli, če ne bo obsega naročil oziroma prodaje. "Nekaj težav je bilo z razumevanjem ukrepov, dostopnostjo obrazcev in aplikacij za oddajanje vlog, vendar ZRSZ in FURS, kamor se oddajajo vloge, uspešno rešuje zadeve," je še dodala Bratoževa.
Vladne pomoči, ki je na voljo podjetjem pa ne morejo koristiti samozaposleni starši, ki delajo za 4 ure dnevno. Vladni govorec Jelko Kacin je za radio Krka povedal, da niso pozabili na nikogar.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 15.4.2020, ob 11:10