Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Krško

FOTO: V Krškem že tretji dan šivajo zaščitne maske

Piše: DSO Krško, N.M.

Čas objave:
25.03.2020 13:35

Epidemija koronavirusa kroji tudi življenje v Domu starejših občanov Krško (DSO). Kot sporoča direktorica DSO Krško Nuša Masnik, je minilo že skoraj tri tedne, kar so omejili obiske in izhode njihovih stanovalcev.

"Zavedamo se, da je to težko, saj pomeni, da so toliko časa že pretrgani osebni stiki, vendar je zaradi resnosti situacije tak ukrep nujen za zavarovanje naših stanovalcev. Stanovalcem je omogočen telefonski klic ali videoklici," pojasnuje direktorica. Tako stanovalci kot zaposleni trenutno ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja, že tretji dan pa v domači pralnici šivajo bombažne zaščitne maske za obraz.

dom-starejših-občanov-krško, dso-krško
Dom starejših občanov Krško
Foto: DSO Krško

Direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik še pravi: «V tem času smo v domu prilagodili naše delo tako, da je življenje tukaj čim manj dolgočasno. Gibanje znotraj zavoda ni omejeno in vse aktivnosti potekajo normalno. Stanovalci ne občutijo krize epidemije in z vsem so ustrezno priskrbljeni, zato naj vas ne skrbi.

Zaposleni so se pripravili na izredne razmere, kolikor je to mogoče. Pripravili so krizni načrt glede prostora in številčnosti nujnih ekip za delo. Vsako jutro se pred predajo službe sestane skupina za krizno delo (direktor, glavna sestra, socialna delavka in zdravnica), da se tekoče dogovarjajo o ukrepih. Za varno delo so imeli prikaz uporabe osebne varovalne opreme, kar so jim prijazno predstavili zaposleni ZD Krško. Tudi sicer zavodi v lokalni vsakodnevno sodelujejo v obeh smereh. V Domu tako kuhajo kosila za zunanje uporabnike, ki jih oskrbuje CSD ter za zaposlene v NMP ZD Krško. S hotelom Kunst so se dogovorili, da bodo imeli zaposleni zagotovljena prenočišča, v kolikor bo to potrebno.

dom-starejših-občanov-krško, dso-krško
Dom starejših občanov Krško
DSO Krško

Edino težava je trenutno pomanjkanje varovalne opreme na trgu, saj je ni mogoče kupiti, vendar imajo zagotovilo Ministrstva za zdravje, da jo bodo dobili, če jo bodo potrebovali. Verjamejo tudi, da jim bo v primeru, da bodo zboleli stanovalci, na pomoč priskočili tudi v CZ. Vendar v Domu ne stojijo križem rok, že tretji dan v lastni pralnici šivajo bombažne maske za obraz.  Z veseljem tudi sporočajo, da stanovalci in zaposleni trenutno ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja. Vsi si želijo, da bi tako ostalo čim dlje. Polagajo na srce, da jim še naprej zaupate, da se stanovalci res dobro počutijo ter da za njih ustrezno skrbijo vsi zaposleni skupaj z domsko zdravnico. Vse svojce prosijo za zaupanje, da jih bodo v nujnih primerih pravočasno obveščali in jih v primeru kakršne koli potrebe, kjer bo potrebna njihova pomoč, poklicali.