kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Kočevje

Kočevje združilo moči, iščejo bolničarje civilne zaščite

Piše: Občina Kočevje

Čas objave:
18.03.2020 18:10

V Kočevju so v sodelovanju z različnimi ustanovami in podjetji ter pomočjo posameznikov uspešno vzpostavili mrežo prostovoljcev ter interventno pomoč starejšim občanom in rizičnim skupinam prebivalcev za dostavo nujnih življenjskih potrebščin. Ekipa prostovoljcev za oskrbo, ki jo trenutno sestavljajo zaposleni na Občinski upravi Kočevje, je doslej opravljala predvsem dostavo zdravil osebam v izolaciji, opravljena pa je bila tudi dostava živil starejši osebi, ki živi sama.

Na telefonsko številko 070 183 048, ki je na voljo od ponedeljka do petka, med 8. in 12. uro, so prejeli že ogromno klicev. Vsem se trudijo odgovoriti po najboljših močeh in svetovati, kako se lahko organizirajo sami in izkoristijo na primer spletne trgovine ter dostavo hrane na dom. Ker pa je številka primarno namenjena oskrbi starejših in oseb v samoizolaciji, v nadaljevanju tudi  odgovarjajo na nekaj najpogostejših vprašanj.

Prostovoljki Rdečega križa.jpg
Prostovoljki Rdečega križa
Foto: Občina Kočevje

Rdeči križ Kočevje je vzpostavil mrežo prostovoljcev, ki bo izjemnega pomena, v kolikor se razmere v prihodnje poslabšajo. Doslej se je na poziv odzvalo 31 posameznikov, 18 za oskrbo starejših, 8 za pomoč na triažni točki in 5 za varstvo otrok. Trenutno imajo še vedno največjo potrebo po prostovoljcih prav za triažno točko, saj so vsi prostovoljci že razporejeni na delo in jimprimanjkuje dodatnih oseb. Iščejo bolničarje civilne zaščite z opravljenim 70-urnim tečajem prve pomoči ter polnoletne dijake in študente višjih letnikov zdravstvene smeri. Javite se na mail prostovoljci.kocevje@gmail.com.

Vsem se iskreno zahvaljujejo za odziv in pomoč v teh časih, ko lahko s skupnimi močni, povezovanjem in sodelovanjem naredimo največ. Znova so dokazali, kako veliko srce imajo prebivalci Kočevske, ko gre za res. Hvala!

Pomoč občanom 070 183 048 – najpogostejša vprašanja in odgovori
Komu oz. čemu je klicni center namenjen?
Klicni center je vzpostavljen izključno za osebe z nujnimi potrebami, ki jim bližnji ne morejo pomagati ali se drugače organizirati (npr. naročilo iz spletne trgovine, dostava tople hrane na dom).
Na kakšen način deluje oskrba s hrano na domu?
Na voljo za izbiro so trije različni paketi (hladni paket, suhi paket in higenski paket), ki jih pripravlja Mercator, prostovoljec pa prevzame v skladišču. S tem se zagotovi večjo varnost pred okužbo, tako za prostovoljce, kot oskrbovane osebe. Paket se plača po položnici, ki jo izda Komunala Kočevje. Prosijo, da se zato upošteva navodila klicnega centra in se predloži vse potrebne podatke.
Kako dostavljajo zdravila?
Dostavlja se le zdravila brez doplačila. Zdravila prostovoljec v skladišču lekarne prevzame na podlagi predhodno poslanih podatkov klicatelja in jih dostavi brez osebnega kontakta.
Kako je z oskrbo socialno ogroženih?
Redne delitve pomoči hrane se zaradi ukrepov začasno ne izvaja. V izrednih situacijah se prevzem dogovori z RK Kočevje.

Starši iz kritičnih sektorjev, ki nujno potrebujejo varstvo otrok, se lahko za pomoč pri organizaciji varstva obrnejo na e-naslov kristina.krkovic@kocevje.si, z vsemi podatki o otroku in poklicu. 

ZD Kočevje je vzpostavil psihološko podporo v duševni stiski ob soočanju z epidemijo koronavirusa. Na voljo je telefonska št. namenjena odraslim (040 314 564) in številka za mladostnike in otroke oz. starše (01 893 11 08). Odprti sta vsak dan med 7. in 19. uro.
Štab civilne zaščite Občine Kočevje poziva k pomoči občanom in zbira mrežo prostovoljcev preko Rdečega križa Kočevje. Prijavite se na kocevje@gmail.com ali pokličejo na 041 780 771 (Vanja Bunderla).

ZD Kočevje deluje po spremenjenem režimu. Vstop je mogoč izključno prek TRIAŽNE TOČKE NA PARKIRIŠČU PRED NOVO URGENCO, kar velja tudi za zaposlene v ZD Kočevje in Domu starejših občanov Kočevje. Vstopna točka ZD Kočevje ob sumu na koronavirus: 040 314 547. Splošne informacije ZD Kočevje o koronavirusu: 040 524 849.

Prepovedana je uporaba javnih otroških igrišč, vseh javnih športnih in drugih objektov ter površin v lasti občine. Umaknjena so kolesa za javno izposojo, ukinjeno je plačljivo parkiranje.

Občina Kočevje in javni zavodi ter službe, katerih ustanoviteljica je, so za stranke dosegljivi preko telefona in elektronske pošte. Številni zaposleni delo opravljajo na daljavo. Kontakte zaposlenih na Občini Kočevje najdete v imeniku. Preko telefona in e-pošte delujeta tudi Upravna enota in Sodišče v stavbi Občine Kočevje.

Vsi dogodki v občini Kočevje so do nadaljnjega odpovedani. Za več informacij o povračilu kupnine ali nadomestnih datumih se obrnite na posameznega organizatorja.

Komunala Kočevje je iz preventivnih razlogov začasno spremenila način delovanja, posebni ukrepi so bili sprejeti tudi za pogrebno službo.
Uporabnike pitne vode obveščajo, da oskrba s pitno vodo poteka varno in nemoteno. Sistem oskrbe s pitno vodo deluje na osnovah HACCP sistema, ki od upravljavca vodovoda, javnega podjetja Hydrovod d.o.o., zahteva stroge preventivne higienske ukrepe za zmanjševanje tveganj za zdravje uporabnikov že v običajnih razmerah.

Župan je pozval vse podjetnike na Kočevskem k prilagoditvi dela in najvišji možni zaščiti zaposlenih in njihovega zdravja.
Odzivi lokalne skupnosti so izredno spodbudni, saj zaznavajo, da se tako prebivalci kot podjetniki v večji meri držijo preventivnih ukrepov in priporočil, za kar se iskreno zahvaljujejo in pozivajo, da se jih držite tudi v prihodnje. Kljub temu, da imajo v občini Kočevje trenutno uradno potrjena "le" dva primera okužbe, to nikakor ne pomeni, da so širjenje virusa že omejili.

KLJUČNE TELEFONSKE ŠTEVILKE:
Vstopna točka ZD Kočevje ob sumu na koronavirus: 040 314 547
Splošne informacije ZD Kočevje o koronavirusu: 040 524 849
Interventna oskrba občanov: 070 183 048
Državni klicni center za informacije o koronavirusu: 080 1404