požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Črnomelj/Metlika/Novo mesto/Trebnje/Brežice

AVDIO: V domovih starejših Dolenjske, Bele krajine in Posavja zaščitne opreme le za sproti

Piše: STA

Čas objave:
18.03.2020 11:53

Dne 18.3., do 14. ure je bila okužba s koronavirusom potrjena pri 286 osebah, testiranih je bilo 8730 ljudi. Največ prijavljenih primerov je v starostni skupini med 30 in 49 let, kaže objavljena tabela. Tabela kaže, da najmanj prijavljenih primerov beležijo v skupini otrok in mladih do 15 let, in sicer 20, v skupini od 16 do 29 let jih je 63, med starimi od 30 do 49 let jih je 99, v skupini od 50 do 59 let jih je 59, starih 60 let in več pa 45. Vseh žensk je med prijavljenimi primeri 137, moških pa 149, so povedali na ministrstvu.

V domovih za starejše na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju imajo zaščitne opreme oz. zaščitnih mask le za sprotno delovanje, dodatno so naročili in jo pričakujejo do konca tedna. Povsod se ravnajo po navodilih za zajezitev okuženosti s koronavirusom, obiske svojcev in drugih obiskovalcev so prepovedali. Okužene so doslej odkrili le v Metliki.

Iz Doma starejših občanov Metlika, ki je v stiku z javnostjo zgolj prek spleta, so sporočili, da so tam testirali vseh nekaj več kot 170 stanovalcev. Pozitivnih je bilo sedem stanovalcev in pet zaposlenih, vse okužene stanovalce so premestili na Golnik.

V preostalih domovih starejših, v Črnomlju, Novem mestu, Trebnjem, Brežicah in Sevnici, okuženih doslej niso odkrili, vsi pa delujejo brez posebnosti.

Direktorica Doma starejših občanov Črnomelj Valerija Lekić Poljšak je za STA danes povedala, da življenje v domu teče stanju primerno. Delajo sicer "s polno paro" in skušajo biti čim več s stanovalci, ki pogrešajo svojce. V črnomaljskem domu z nekaj manj kot 200 varovanci so doslej odvzeli le en bris, ki je bil negativen, za zdravstveno oskrbo stanovalcev pa je poskrbljeno, je dodala.

V novomeškem domu starejših s 350 varovanci vse dejavnosti potekajo po rednem urniku, je direktorica Milena Dular zagotovila za STA. Ob zaprtju doma za obiske se tudi trudijo nadomestiti odsotnost svojcev. Pri varovancih in zaposlenih stalno skrbijo za preventivne ukrepe, kakšnih zdravstvenih posebnosti zaradi koronavirusa pa niso zaznali, je še dejala.

V domu starejših v Trebnjem, kjer oskrbujejo nekaj več kot 180 varovancev in v svoji šmarješki enoti še 36, sledijo navodilom in priporočilom pristojnih ter izvajajo ukrepe za preprečevanje tveganja za pojav okužb. Vsi njihovi stanovalci se počutijo dobro, je vršilka dolžnosti direktorice Mateja Povhe zatrdila za STA. 

V Posavju je osrednja tovrstna ustanova Dom upokojencev Brežice, ki združuje skupaj nekaj manj kot 550 oskrbovancev Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, Doma upokojencev Sevnica in Doma upokojencev Brežice.

Njegova direktorica Darja Cizelj je za STA dejala, da so "trenutno zdravi" in da varovancem zagotavljajo redno zdravstveno oskrbo. Njihova dejavnost poteka nemoteno. Največ težav imajo z zagotavljanjem zaščitne opreme, najbolj pa jim primanjkuje zaščitnih mask, je opozorila in pristavila, da so zato pri svojem delu zelo racionalni.

Direktorica Doma starejših občanov Črnomelj Valerija Lekić Poljšak o življenju v domu


Direktorica Doma starejših občanov Črnomelj Valerija Lekić Poljšak o zaščitni opremi