viktor-orban, robert-golob Svet24.si

FOTO: Orban in Golob ob prihodu na kosilo brez ...

profimedia-0741599501 Svet24.si

Biden izjavil, da je pripravljen govoriti s ...

damjan-žugelj Necenzurirano

NPU preiskuje tajno bazo podatkov za SDS

bostjan turk luka mesec pl Reporter.si

Boštjan M. Turk na bizarnem referendumskem ...

hojs Ekipa24.si

Ali je to možno?! Kontroverzni Hojs po izpadu ...

profimedia-0739065009 Odkrito.si

Harry pričakuje otroka z ljubico?!

Albert Riera Ekipa24.si

Takšnega ga še niste videli! Besni Riera udaril ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Ribnica/Škocjan/Krško/Črnomelj/Grosuplje

Romi opozarjajo na grožnjo koronavirusa v naseljih brez pitne vode in na težave pri šolanju

Piše: STA

Čas objave:
26.03.2020 12:12

V Forumu romskih svetnikov Slovenije opozarjajo na grožnjo, ki jo koronavirus predstavlja v naseljih brez pitne vode. Na vlado in občine so poslali poziv in pričakujejo čimprejšnjo rešitev v obliki cistern s pitno vodo. Prav tako opažajo težave, ki jih imajo nekateri romski učenci predvsem iz jugovzhodne Slovenije pri šolanju na daljavo.

Kot so v forumu zapisali v pozivu, tako kot za vsak problem, ki doleti prebivalce v Sloveniji, tudi za to epidemijo velja, da lahko še bolj prizadene romsko skupnost, saj se ta vedno znova sooča s hudimi težavami na področju bivalnih pogojev. "Ta problem je v celoti še toliko bolj eskaliral prav v času te epidemije, ko veljajo strogi ukrepi, namenjeni omejevanju socialnih stikov, in ko se pripadniki romske skupnosti zadržujejo predvsem doma, brez ustreznih pogojev za bivanje, in kar je najpomembnejše, ostajajo brez pitne vode v posameznih naseljih," so opozorili.

Vlado in občine so zato pozvali, da čim prej zagotovijo ustrezne pogoje za dostop do pitne vode v romskih naseljih Goriča vas (Ribnica), Dobruška vas (Škocjan), Rimš (Krško), Lokve (Črnomelj) in Ponova vas (Grosuplje). Kot je poudaril predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš, tega poziva tokrat ne naslavljajo "na osnovi slovenske ustave, v kateri je zagotovljena pitna voda vsem državljanom, in tudi ne na osnovi varstva človekovih pravic, ampak zaradi grožnje z okužbo, ki bi jo bilo v naselju brez vode nemogoče obvladovati".

"Realno ni pričakovati in mi tudi ne zahtevamo sistemskih rešitev, ker bi to lahko trajalo predolgo," je dejal. Bi se pa lahko po njegovih besedah v omenjenih naseljih postavilo cisterne z vodo. "Ne zahtevamo, da bi bilo to zastonj, ampak cenovno dostopno za te ljudi," je dodal.

Kot je pojasnil Rudaš, so se tudi z vodstvom vladnega urada za narodnosti uskladili, da bi bila to hitra in dokaj dobra rešitev, po njegovih navedbah pa bi postavitev cistern lahko uredili v enem tednu. V. d. direktorja urada Stane Baluh je za STA potrdil, da pri tem z sodelujejo tako z Rudašem kot z drugimi romskimi organizacijami ter da so v preteklih dneh na različne institucije poslali apel za zaščito romskih prebivalcev. Naj se jim pri tem apelu pridružijo tudi sami, so pozvali tudi različne romske organizacije in aktiviste. Med drugim so po njegovih besedah k ureditvi dostopa do pitne vode tam, kjer je ni, pozvali tudi civilno zaščito in vodstva občin.

Baluh se strinja, da je resen problem, če v nekaterih naseljih ni dostopa do pitne vode, saj brez tega ni mogoče zagotoviti ustreznih higienskih razmer in slediti navodilom v času epidemije.

V romskih naseljih po Rudaševih besedah za zdaj še niso identificirali potrjene bolezni, ki jo povzroča koronavirus. V forumu članom dajejo napotke in informacije, romski svetniki ugotavljajo, da Romi razumejo položaj in se obnašajo odgovorno, je dodal. Baluh je izpostavil tudi televizijski prispevek v okviru romske oddaje, v katerem so potrebne zaščitne ukrepe predstavili tudi v romščini.

Čeprav je, kot pravi Rudaš, na prvem mestu ohranjanje zdravja, pa je treba biti pozoren tudi na druge težave, kot so ponekod težave pri šolanju na daljavo.

Na ministrstvu za izobraževanje so sicer pojasnili, da si v okviru projekta Skupaj za znanje prizadevajo, da so tudi romski otroci v teh dneh vključeni v šolanje na daljavo. "Zelo so se angažirale šole, ki vzpostavljajo stike tudi z romskimi otroki in njihovimi starši. V tej situaciji se še bolj kaže pomen romskih pomočnikov, ki so vezni člen med šolo in starši in so tudi v tej situaciji zelo v pomoč. Tudi romski otroci so torej vključeni v pouk na daljavo, tudi preko mobilnih telefonov, kamor jim lahko učitelji pošiljajo navodila in podobno," so zapisali.

Medtem ko v Prekmurju po Rudaševih navedbah delo poteka dobro in romski pomočniki učencem pomagajo slediti navodilom učiteljev na daljavo, tudi po skypu, pa nekateri romski pomočniki predvsem z Dolenjske poročajo, da še vedno nimajo vsi pogojev za šolanje na daljavo. Tako nekateri nimajo računalnikov, dostop do interneta na telefonu imajo omejen. Kot je pojasnil Rudaš, razmišljajo, da bi s pomočjo donatorjev dobili računalnike, ki bi jih razdelili med romske učence, a v nekaterih okoljih ti ne bi prišli v poštev, saj nimajo dostopa do interneta.

Opozoril je tudi na to, da nekateri starši romskih učencev niso dovolj izobraženi, da bi jim lahko pomagali pri izobraževanju, in da v nekaterih primerih skupaj v enem prostoru živijo razširjene družine, zato otroci težko spremljajo izobraževanje na daljavo.

Po Rudaševih navedbah je tako realno pričakovati, da bodo ti otroci v še dodatnem zaostanku, zato bo treba po koncu izrednih razmer in ponovnem odprtju šol razmišljati, kako pouk pri teh učencih nadoknaditi. Že prej pa je treba poiskati rešitve in za te romske otroke vzpostaviti še bolj prilagojen program, da bo zaostanek čim manjši, je še dodal.