Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Ljubljana/Metlika

Umrl še en oskrbovanec doma starejših iz Metlike

Piše: STA

Čas objave:
26.03.2020 15:31

Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, okužen z novim koronavirusom, sicer kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi, je dejala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. V Sloveniji je pred tem umrlo že pet bolnikov s potrjeno okužbo, tudi dva oskrbovanca metliškega doma.

Danes je bilo potrjenih 36 novih okužb s koronavirusom, število testiranih pa je 17.294.

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sicer zdravijo 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije. Eden od bolnikov, ki so ga zdravili v tej enoti, pa ne rabi več umetne ventilacije, so sporočili prek Twitterja. "To je izredno dobra novica, ki smo jo komaj čakali," je dejala Lejko Zupančeva. 

Pojasnila je tudi, da na ortopedski kliniki pripravljajo posteljne zmogljivosti, saj pričakujejo, da bo klinika na Japljevi ulici kmalu postala premajhna. Zaenkrat imajo pripravljenih 20 postelj, po potrebi pa bodo te kapacitete še širili.

Kot je dejala, je za naprej razvoj dogodkov nehvaležno napovedovati in je treba počakati, kaj bo prinesel naslednji teden. "To bo kritično, potem pa se bomo nekoliko lažje orientirali," je dodala. Vsekakor pa po njenih besedah "ne bo konec čez noč".

Vsi bolniki na intenzivni terapiji namreč potrebujejo kar nekaj tednov, da ne potrebujejo več umetnega predihavanja. Tudi bolniki na oddelkih potrebujejo kisik, hospitalizacije pa so kar dolge, zato se število bolnikov tudi veča.

Lejko Zupančeva je ob tem poudarila, da se je UKC Ljubljana spet izkazal kot bolnišnica najvišjega ranga. Zdravniki veliko dežurajo, delajo cele dneve in so pod stresom, a so ta hip še zelo optimistični, je dejala Lejko Zupančeva, ki je ponosna na vse zaposlene na kliniki. Dobro pa po njenih besedah sodelujejo tudi ostali v UKC Ljubljana.

Iz UKC Maribor so sporočili, da trenutno zdravijo 19 bolnikov s covid-19, od tega so štirje v intenzivni enoti in priključeni na respirator. Dva bolnika sta v intenzivni negi tudi na Kliniki Golnik, kjer je trenutno skupno hospitaliziranih 11 bolnikov, pa so sporočili iz omenjene klinike.

Skupaj je bilo do danes v Sloveniji potrjenih 562 okužb. Šest oseb je umrlo, trije stanovalci doma starejših v Metliki, dva stanovalca doma upokojencev Šmarje pri Jelšah ter 67-letnik, ki je imel več pridruženih bolezni.