Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

KRKA OB ENIH Novo mesto

12 odstotkov več prehitrih, 17 odstotkov več nesreč

Piše: RK

Čas objave:
04.02.2022 13:57

SVET NA KRKI
Zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku z okuženim s koronavirusom od danes ne bo treba v karanteno. Ob tem se bodo morali na delovnem mestu sedem dni vsakodnevno hitro testirati in nositi zaščitno masko tipa FFP2, je na četrtkovi seji sprejela vlada.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v Pekingu srečal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom. Ob začetku pogovorov sta pohvalila odnose med državama. Rusija bo Kitajski dobavila več plina, je ob tem napovedal Putin, ki se bo v kitajski prestolnici danes udeležil slovesnega odprtja zimskih olimpijskih iger.

Košarkarje Krke danes ob 20.00 čaka še tretje gostovanje v zadnjih petih dneh. Tokrat se bodo v okviru 19. kroga AdmiralBet ABA lige v Podgorica pomerili s SC Derbyjem. Podgoričani imajo šest zmag, tri več od Krkašev, ki so prvo medsebojno tekmo konec oktobra v Novem mestu dobili z 87-70.

KRKA DOMA
Novomeški občinski svetniki so na včerajšnji redni seji potrdili pet občinskih nagrajencev. Na aprilski slavnostni akademiji ob občinskem prazniku bodo nagrado Mestne občine Novo mesto za leto 2021 prejeli Drago Vovk za pomembnejše trajne uspehe na glasbenem področju ter prispevek k prepoznavnosti Novega mesta, Andrej Gregorčič za dolgoletno predano delo na področju prostovoljstva ter razvoja posameznih društev in Marija Rus za dolgoletno nesebično delo na področju prostovoljstva. Trdinovo nagrado dobi mag. Uroš Weinberger za pomembne trajne uspehe na področju likovne umetnosti, grb Mestne občine Novo mesto pa Franci Koncilija za izredne uspehe in rezultate dela na ljubiteljskem kulturnem in družbenem področju. Svetniki so še odločili, da bo Kozinova zidanica na Trški gori odslej imela status javne infrastrukture na področju kulture, s čimer Mestna občina Novo mesto izpolnjuje predpogoje za kandidaturo in pridobitev sredstev na javnih razpisih Ministrstva za kulturo za prenovo objekta, ki je načrtovana letos. Zidanica, ki je simbolno povezana z enim največjih slovenskih skladateljev 20. stoletja Marjanom Kozino, bo po prenovi namenjen izvajanju glasbenih in drugih kulturno-umetniških vsebin, izobraževalnih vsebin in delavnic s področja glasbene umetnosti ter za potrebe umetniških rezidenc in protokolarnih dogodkov.

V Mestni občini Krško naj bi dobili dodatne zmogljivosti za oskrbo starejših. Poleg Doma starejših občanov Krško, ki zmore oskrbo približno 200 stanovalcev, naj bi v Stari vasi zgradili dom zasebnega avstrijskega upravljavca SeneCura. Ministrstvo za delo mu je za krško območje podelilo koncesijo za 120 postelj. Ministrstvo za delo je Domu starejših občanov Ljubljana Šentvid, ki ga upravlja SeneCura, na zadnjem razpisu koncesij za opravljanje storitev institucionalnega varstva podelilo koncesijo za 120 razpisanih mest v Krškem. Gre za novogradnjo doma za starejše z 10 samostojnimi enotami, razdeljenimi v šest bivalnih in štiri enote za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji, je pojasnila poslovna direktorica SeneCure za Slovenijo Sanda M. Gavranovič. Končanje projekta na območju krške Stare vasi je predvideno konec leta 2023.

Policisti policijske uprave Novo mesto so se včeraj pridružili vseslovenski akciji na področju varnosti cestnega prometa v maratonu merjenja hitrosti. Pri tem so ugotovili 164 kršitev hitrosti, izdali 51 plačilnih nalogov in 13 mandatnih kazni. V 96 primerih so udeležencem v prometu izrekli opozorilo. Veliko večino prekoračitev hitrosti (80%) so izmerili v naseljih. Na območju PU Novo mesto so policisti v letu 2021 ugotovili 11.210 (10.028) kršitev po hitrosti, kar je 12% več kot leta 2020. So pa policisti Policijske uprave Novo mesto lani obravnavali 1267 prometnih nesreč oziroma 17 odstotkov več kot predlani. Od skupnega števila prometnih nesreč so lani obravnavali devet nesreč s smrtnimi izidi, 436 nesreč s telesnimi poškodbami in 822 z gmotno škodo. Pri vseh teh so presegli število predlanskih. Število nesreč s smrtnimi izidi so glede na leto prej lani presegli za tri odstotke, prometnih nesreč s telesnimi poškodbami je bilo 13 odstotkov več kot predlani, število prometnih nesreč z gmotno škodo pa je zraslo za petino, so navedli na novomeški policijski upravi. V lanskih nesrečah je umrlo deset udeležencev, medtem ko jih je leta 2020 umrlo devet. Huje telesno se je poškodovalo 36 odstotkov več udeležencev in lažje 23 odstotkov več kot predlani. Za 12 odstotkov je zraslo število alkoholiziranih povzročiteljev nesreč.

Krka ob enih, 4.2.2022