Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Tudi Osnovna šola Grm je spet polna življenja in veselja

Piše: M.K.

Čas objave:
19.05.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKIOb vnovičnem odprtju šol in vrtcev so se na ceste vrnili najmlajši, ki so med najranljivejšimi udeleženci v prometu, opozarja minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Zato vse udeležence v prometu poziva k previdni in odgovorni vožnji vsak dan. Javna agencija RS za varnost prometa je poudarila, da je treba otroke nujno opozoriti, da ceste niso več tako prazne kot v zadnjem času, in z njimi obnoviti prometna pravila na poti do šole ali vrtca.

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil, da bo trajno zamrznil financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), če v naslednjih 30 dneh ne bo izvedla znatnih sprememb v delovanju. Washington ji je že sredi aprila prekinil plačila. Trump organizacijo obtožuje, da je kitajska lutka in da je zatajila v pandemiji novega koronavirusa.

Na revnem obrobju čilske prestolnice so izbruhnili protesti zaradi pomanjkanja hrane med karanteno zaradi pandemije covida-19. Protestniki so se v ponedeljek spopadli s policijo, ki je nato proti njim uporabila solzivec in vodne topove. Čilski predsednik Sebastian Pinera je po protestih obljubil hrano vsem, ki jo potrebujejo. Brazilija pa namerava s Kube pripeljati 157 zdravnikov, da bi ji pomagali v boju proti pandemiji. Država je sicer že na tretjem mestu po številu primerov novega koronavirusa v svetu za ZDA in Rusijo. Doslej so potrdili 254.220 primerov okužb, umrlo je skoraj 17.000 ljudi. Po ocenah bi lahko bile sicer dejanske številke za okoli 15-krat višje. V Braziliji namreč opravijo zelo malo testov.

Mimoidoče na osrednjem trgu v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je v soboto presenetila nenapovedana razstava 1000 Pepelk. Na Hvaru živeči nizozemski umetnik Mark Boellaard je razstavil 1000 kosov obutve, ki jih je zbiral v minulih dveh letih na plažah otoka. Z razstavo je opozoril na onesnaženje okolja in potrebo po recikliranju.

KRKA DOMA:  V šolske klopi se je vrnilo tudi 260 učencev prve triade novomeške Osnovne šole Grm. Ravnateljica Zdenka Mahnič je povedala, da so se na njihov prihod dobro pripravili.
Pouk bodo naredili zanimiv, življenjski in vsi skupaj se bodo potrudili, da se bodo otroci v šoli počutili sprejeto in varno. 540 njihovih učencev pa še naprej ostaja doma, pri pouku na daljavo. 

V naselju Bojsno, v občini Brežice, je sinoči okoli 21.30 ure zagorela delavnica velikosti 70 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Globoko, Župelevec, Kapele, Pišece in Dečno selo. Požar je uničil vso opremo in traktor v objektu ter poškodoval ostrešje delavnice. Iz plastične cisterne je v jašek izteklo 2.800 litrov pogonskega goriva.  Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj požara, preprečili iztek goriva iz traktorja, preprečili iztek goriva in požarne vode v naravno okolje, podprli armirano ploščo in prečrpali gorivo v nadomestne posode. 

V letošnjem 7. Tednu ljubiteljske kulture je JSKD Območna izpostava Črnomelj na ogled postavil stripe, ki so jih ustvarili učenci OŠ Loka Črnomelj. V času od 26. 3. do 30. 4. 2020 sta v sklopu likovne dejavnosti pri JSKD potekala dva spletna natečaja: #PROTISTRIP - S STRIPOM PROTI VIRUSU! in #RAZGLEDIDOMA - likovni natečaj za vse generacije. Dela so razstavili v cerkvi Sv. Duha v Črnomlju. Razstava bo odprta do 12. junija.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Blaž Šter napoveduje, da bo jutri dopoldne dež ponehal. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 19.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri