Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - 56 vzorcev brisov negativnih

Piše: M.K.

Čas objave:
11.08.2020 13:03

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so včeraj odkrili 17 novih primerov okužb s koronavirusom. Največ, 7, so jih odkrili v Ljubljani. Intenzivno zdravljenje potrebujeta dve osebi. Ena okužena oseba je umrla. Gre za oskrbovanko doma starejših v Hrastniku, ki je bila na zdravljenju v UKC Maribor.

V svetu je bilo z novim koronavirusom okuženih že več kot 20 milijonov ljudi. Umrlo je več kot 733 tisoč ljudi. Več kot štirideset odstotkov okužb so zabeležili v ZDA in Braziliji, najbolj prizadetih državah s covidom-19. Nov milijon okužb že od sredine julija zabeležijo na vsake štiri dni.

V času glavne dopustniške sezone je aktualno vprašanje, ali mora biti delavec, medtem ko je na letnem dopustu, po telefonu, elektronski pošti ali kako drugače dosegljiv za delodajalca. Kot pojasnjujejo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, delodajalec nima pravice, da bi delavca lahko med dopustom kakorkoli kontaktiral, niti se ni delavec dolžan odzivati na klice ali sporočila, povezana z opravljanjem dela.

KRKA DOMA: V Domu starejših občanov Novo mesto so po v petek potrjeni okužbi tamkajšnje delavke z novim koronavirusom, včeraj vzeli brise 57 stanovalcem negovalnega oddelka, kjer je ta delala. Po zvečer prejetih izidih so pristojni pregledali 56 brisov in za te ugotovili, da so negativni. Kako je s 57. brisom, bodo preverili danes. V soboto so sicer opravili testiranja še treh sodelavk, ki so bile z okuženo v neposrednem stiku oz. v isti izmeni. Vsi trije testi so bili negativni. 12 delavk, ki so bile z okuženo v stiku, je ostalo doma, oddelek, na katerem je delala, pa so spremenili v sivo cono. Dom s 345 varovanci je do nadaljnjega zaprt za obiskovalce.

Z novim šolskim letom bodo v Grosupljem odprli prizidek k Osnovni šoli Louisa Adamiča z osmimi novimi učilnicami in novo športno dvorano. Nove naložbe so v občini veseli, a je hkrati pomenila velik zalogaj za občinsko blagajno, ki je financirala štiri milijone evrov vredno naložbo. Epidemiološka situacija jim bo nekoliko pokvarila načrte glede odprtja novih prostorov. So pa ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, ko so se učenci šolali od doma, lahko izkoristili pri gradnji. Čas, ko otroci niso bili fizično prisotni v šoli, so namreč karseda izkoristili pri gradnji in prebili zid med starim delom šol in prizidkom. V povezovalnem hodniku so osvežili strop in položili novo talno oblogo. Ob tem je župan izpostavil tudi nedavno prenovljeno mestno tržnico, ki bo po njegovih besedah sedaj sodobnejša in prijetnejša. Med drugim bo na sobotnih stojnicah na odprtem delu tržnice, ki bodo po novem pokrite, sadje, zelenjavo in druge svoje pridelke in izdelke nudilo še več lokalnih pridelovalcev. Poleg mlekomata bo na tržnici svoje mesto našel tudi krompiromat.

Na Gradu Grm je v sklopu Novomeških poletnih večerov, publika nedavno znova uživala v pogovornem večeru, katerega gost je bil Andrej Blatnik. Pogovor med povabljencem in Luko Piletičem se je vrtel okoli Blatnikovega romana Luknje in je kljub temu, da je nastajal več let, trenutno zelo aktualen. Bere se namreč, kot da bi bil spisan ravno v času karantene. Andrej Blatnik, kolumnist in predavatelj na ljubljanski Filozofski fakulteti, je svoje avtorsko delo Luknje, izdal pri Založbi Goga. Danes zvečer, ob 20. uri bo gost na gradu Grm Velibor Čolić. Na dogodke, ki nastajajo pod okriljem Založbe Goga, se je treba predhodno prijaviti na njihovi spletni strani.

VREME ZA REGIJO
Dežurni vremenoslovec z Agencije za okolje Andrej Velkavrh napoveduje, da bodo v prihodnjih dneh možne plohe in nevihte, vročina bo popustila.

Več v oddaji Krka ob enih 

Krka ob enih, 11.08.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri