zajec1 Svet24.si

Smeh za domačine in turiste: pozor, dva zajca ...

štirikolesnik, šolta, gumenjak Svet24.si

VIDEO: S štirikolesnikom skočil na gumenjak

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

go golob tw Reporter.si

Razkrita enigma tablice »GO GOLOB«: SDS in njeni...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

tomislav-in-stela Njena.si

Stela in Tomislav mesece po šovu srečna do neba

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Razrezali bodo torto in zagnali rotovško uro

Piše: M.K.

Čas objave:
10.05.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Izvoz in uvoz sta bila marca najvišja v zadnjih letih. Izvoz je dosegel 2,86 milijarde evrov, kar je 2,9 odstotka več kot marca lani, uvoz pa 2,83 milijarde evrov, kar je 6,2 odstotka več. V prvem četrtletju se je izvoz povečal za 8,7 odstotka na 8,2 milijarde evrov, uvoz pa za 8,5 odstotka na 8,03 milijarde evrov.

V Biogradu na moru blizu Zadra, je spor med bratoma včeraj dosegel dramatične razsežnosti, ko so enega od njiju zazidali v njegovo polovico hiše. Sodišče v Zadru je namreč odločilo, da lahko eden od bratov zazida vhodna vrata v zgornji del družinske hiše. Drugi brat svojega dela hiše ni želel zapustiti, zato je s psom ostal v njem.

KRKA DOMA: Otvoritev prenovljenega Glavnega trga v Novem mestu, ki bo uradno zaživel danes, bosta poleg številnih novomeških glasbenikov, zaznamovali še dve presenečenji. Ob zgodovinskem dogodku so torto v obliki simbola mestnega trga - Kettejevega vodnjaka, spekli dijaki novomeške Srednje šole za gostinstvo in turizem. Torto bo v spremstvu zgodovinskih osebnosti Novega mesta razrezal župan Gregor Macedoni. Z razrezom torte, ki jo bodo razdelili obiskovalcem, bo Glavni trg uradno odprt. Prvič po skoraj 20 letih pa se bo oglasila tudi rotovška mestna ura. Ustavila se je zaradi udara strele, njenega popravila pa se je lotil znani novomeški urar Zdravko Budna. Danes jo bodo zagnali in tako bo tiktakala na prenovljenem mestnem trgu, ki je največji v Sloveniji. Rotovž je bil na novo zgrajen leta 1720, ko so zaradi slabe letine, malto mešali kar z vinom, namesto z vodo. Po slovesnosti pa bodo obiskovalci lahko obiskali odprte trgovine v mestnem jedru, saj Zavod grem v mesto tokrat pripravlja jubilejno, 10. noč nakupov. 
Podjetniki bodo s podaljšanim delovnikom do 23. ure, bogato ponudbo kulinaričnih dobrot, popustov in ostalim spremljevalnim programom prispevali svoj  delež pri tem zgodovinskem dogodku.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je po sredini ugrabitvi 79-letnega občana, državo in ministrstvo za notranje zadeve pozval, naj okrepita tehnično varovanje meje s Hrvaško. Opozoril je tudi, da je ključno to, da bi morali vsi od države pa do preostalih deležnikov zdaj storiti vse, da se ljudem ob schengenski meji vrne občutek varnosti. Župan se je odzval tudi na napoved protesta, ki ga je za v soboto popoldne v Črnomlju napovedala Civilna pobuda Bela krajina, katere pobudnica je Maja Kocjan. 
Glas ljudstva se mora po njegovih besedah slišati tudi širše, hkrati pa Kavšek upa, da bo protest pozitivno prispeval k reševanju problema nedovoljenega prehajanja meje. 

Civilna iniciativa za aktivno Kočevsko je v Kočevju včeraj opozorila na problem neustreznega nadzora na divjadjo in hkrati na neustreznost lastništva tamkajšnjih zemljišč in gozdov, ki so v približno 80-odstotni državni lasti. O svojih zahtevah bodo zato obvestili pristojna ministrstva in vlado, odgovor oz. povabilo na usklajevalne sestanke za sistemske spremembe pričakujejo najkasneje do 20. maja. Če ne bodo uslišani, so pripravljeni na državljansko neposlušnost.

Krka ob enih, 10.05.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri