Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri

Piše: M.K.

Čas objave:
20.06.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  Današnja druga etapa 26. kolesarske dirke po Sloveniji bo bržčas močno premešala vrstni red v skupnem seštevku. V zaključku 146,3 kilometra dolge etape s startom v Mariboru in ciljem v Celju kolesarje namreč čaka prvi resen vzpon. Prvo etapo v Rogaški Slatini je zmagal Nemec Pascal Ackermann. Aljaž Jarc pa je včeraj oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja ter modro za najboljšega na gorskih ciljih.

V Sloveniji in svetu danes obeležujemo svetovni dan beguncev, ki jih je po svetu rekordnih 70,8 milijona. Lani je vsak dan moralo svoj dom zapustiti 37.000 ljudi.

KRKA DOMA:  14. junij, Svetovni dan krvodajalcev, so obeležili tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto. Namen je opozoriti na pomen krvodajalstva in da se spodbudi zdrave mlade, da postanejo krvodajalci. V poletnem času se soočajo s pomanjkanjem krvi. Vsako leto v Novem mestu sprejmejo 6600 krvodajalcev, nekateri krvodajalci darujejo kri tudi večkrat letno, kolikor jim dopuščata čas in zdravje.  Letno je v vsej Sloveniji 100.000 odvzemov krvi. Po statistiki vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, na dan pa v Sloveniji potrebujemo 300-400 krvodajalcev. 

V Kozinovi dvorani Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto je bil v ponedeljek tradicionalni županov sprejem najboljših učenk in učencev, športnic in športnikov osnovnih šol v Mestni občini Novo mesto. Župan Gregor Macedoni je v nagovoru mladim čestital za izjemne uspehe in trud ter izpostavil, naj sledijo tistemu, kar je v njih najboljšega in razvijajo svoje potenciale. Najuspešnejša šola na športnem področju v Mestni občini Novo mesto je OŠ Grm, drugo mesto je zasedla OŠ Center, tretje pa OŠ Šmihel. Najuspešnejša šola v tekmovanjih iz znanja je v tem šolskem letu OŠ Center, drugo mesto je osvojila OŠ Šmihel in tretje mesto OŠ Bršljin. Naj učenka Osnovne šole Šmihel je že četrto leto zapored devetošolka Marija Judež. Dobila je kar 40 priznanj. 

V času pred kresno nočjo, do 23. junija, v slovenski prestolnici folklore v Črnomlju poteka že 56. festival Jurjevanje v Beli krajini, ki slovi kot najstarejši slovenski folklorni festival. Ta se po želji ljudstva seli v Jurjevanjsko drago. Letošnji program bo obsegal 42 programskih točk v obsegu skoraj 100 ur na 15 različnih prizoriščih. Poseben program je namenjen tudi otrokom. V sklopu Mladega Jurjevanja bodo na voljo v starem mestnem jedru ustvarjalne delavnice, gledališče na prostem, druženje z vrstniki in jutri otroško folklorno srečanje »Pastirče mlado« v Jurjevanjski dragi. Predstavile se bodo otroške folklorne skupine OŠ Mirana Jarca, KUD Sevdah - Črnomelj, KUD Oton Župančič Vinica, Dragatuš in Vrtec Semič. 

Krka ob enih, 20.06.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri