kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Prenavljajo Kandijski most

Piše: M.K.

Čas objave:
26.06.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Danes obeležujemo dan boja proti zlorabi drog. Približno 96 milijonov odraslih v starosti od 15 do 64 let v EU je že poizkusilo neko prepovedano drogo, vsako leto pa se zaradi uporabe prepovedanih drog zdravi približno 1,2 milijona ljudi. Leta 2017 zaradi drog umrlo več kot pol milijona ljudi.

Vršilec dolžnosti komisarja carinske in mejne službe ZDA John Sanders je včeraj napovedal, da 5. julija zapušča položaj, potem ko so ameriško javnost spet zgrozila poročila o zanikrnem odnosu do mladoletnih migrantov iz Srednje Amerike. Otroci živijo v umazaniji, mnogi umirajo. Krivdo za obupno stanje je zvalil na pomanjkanje denarja. 

KRKA DOMA:  V Novem mestu danes začenjajo s prenovo tamkajšnjega Kandijskega mostu, ki ga bodo do predvidoma novega šolskega leta zaprli za avtomobilski promet. Med prenovo bo most prehoden le za pešce, z avtomobili pa bo dostop v mestno jedro možen le do Prešernovega trga. Izvoz za stanovalce zalednih ulic bo v obratni smeri kot je sicer urejen po Sokolski ulici.  Prenova bo skupaj z davkom stala nekaj manj kot 460.000 evrov, polovico naložbe pa namerava občina pokriti z evropskim denarjem. Kandijski most so zgradili pred 121 leti. Dolg je 75 metrov, s svojo železno zakovičeno konstrukcijo pa sodi med redke in najstarejše tovrstne konstrukcije v Sloveniji. Pred 27 leti pa so ga razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Direktor javnega podjetja Komunala Trebnje Stanko Tomšič in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta v petek, 21 junija prerezala trak in tako predala namenu novi poslovno-logistični center Komunale Trebnje. S poslovanjem na novi lokaciji Komunala s svojo logistiko ne bo obremenjevala mesta Trebnje, hkrati pa bo prijaznejša do zaposlenih in uporabnikov komunalnih storitev. Vrednost naložbe je približno 3,5 milijona evrov, pri čemer je izgradnja centra stala skoraj tri milijone evrov, Komunala pa je za nakup zemljišča, projektno dokumentacijo, preddela, nadzor in plačilo komunalnega prispevka namenila še približno pol milijona evrov.

V soboto so se semiški polharji zbrali na Smuku pri svoji koči. Okoli 35 polharjev je pokosilo svoj polharski nasad, ki je velik skoraj en hektar. Pred 10 leti so v njem nasadili 800 sadik sadnega drevja. V njem rastejo jabolka, orehi in ostala drevesa, ki so osnova za ohranjene polha na tem območju.  Tudi letos bodo izvedli polharsko noč. Ta bo tradicionalno prvo soboto v mesecu oktobru.

Krka ob enih, 26.06.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri