Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Obnavljajo Andrijaničevo cesto

Piše: M.K.

Čas objave:
05.08.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Na Zavodu za gozdove Slovenije, kjer je trenutno zaposlenih 650 strokovnjakov, v prihodnjih petih do 10 letih napovedujejo močno zaposlovanje, bistveno večje od trenutnega vpisa na ustreznih študijskih programih. V prihodnjih petih letih bodo po pričakovanjih potrebovali vsaj 250 inženirk in inženirjev gozdarstva.

Slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik je dosegla nov svetovni rekord. Na tekmovanju v karibskem morju, ki je bilo generalka za svetovno prvenstvo, se je v disciplini z enojno plavutjo potopila do 111 metrov. S tem je za štiri metre izboljšala prejšnji rekord in postala prva ženska, ki je presegla magično mejo 110 metrov.  

KRKA DOMA: V Novem mestu so prejšnji konec tedna začeli prenovo približno kilometrskega odseka Andrijaničeve ceste od križišča pri Ločenskem mostu do nadvoza pred prvim krožiščem. Pogodbena vrednost del bo znašala nekaj manj kot 760.000 evrov. Dela za celovito prenovo cestnega odseka omenjene sicer prometno močno obremenjene novomeške vzhodne vpadnice naročilo ministrstvo za infrastrukturo oz. Direkcija RS za infrastrukturo. Direkcija sicer v prihodnjih mesecih načrtuje tudi celovito rekonstrukcijo bližnjega krožišča državnih cest pri t. i. tabletki.

V Željnah pri Kočevju je v noči na nedeljo trop volkov pokončal najmanj 20 ovac. "To se je zgodilo v neposredni bližini naselja in otroškega igrišča," so sporočili iz Civilne iniciative Aktivna Kočevska. "Cveto Štimec ima čredo ovac na vzorno ograjenem pašniku. Ograja je visoka tudi več kot dva metra in je dodatno varovana z električnim pastirjem," so zapisali in navedli, da je "trop volkov pokončal najmanj 20 ovac". V državi je po ocenah okoli 100 volkov, težave z njimi se stopnjujejo, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča ni izvajalo njihovih odvzemov iz narave. Po interventnem zakonu je za odstrel predvidenih 11 volkov po posebnih postopkih, a doslej lovci na njegovih podlagi niso odstrelili še nobenega. 

Med raziskavami, ki jih v Črnomlju izvajajo ob lani začeti prenovi tamkajšnjega mestnega jedra oz. Ulice Mirana Jarca, so arheologi do zdaj odkrili sledove antične in poznoantične poselitve, od maja letos pa raziskujejo nekdanje mestno grobišče ob cerkvi sv. Petra. Tam so do zdaj odkrili približno 315 grobov. 
Izkopavanje bodo končali konec tega meseca.

Marko Kump, kolesar novomeške ekipe Adria Mobil, je zmagovalec dirke za veliko nagrado Kranja. Ta se je po 157 kilometrih končala s sprintom. Med deseterico je bil od Slovencev še Luka Čotar (Kranj) na devetem mestu. Za Kumpa je bila to peta letošnja zmaga in prva v Kranju nasploh.

Krka ob enih, 05.08.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri