Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Začenja se Evropski teden mobilnosti

Piše: M.K.

Čas objave:
16.09.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja je danes na prvem uradnem obisku v Sloveniji predsednik Indije Ram Nath Kovind.Indija je za Kitajsko in Južno Korejo tretja najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. Vrednost blagovne menjave v letu 2018 je bila največja v obdobju zadnjih pet let, in sicer je znašala 361 milijonov evrov.
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v skupini C evropskega prvenstva v Ljubljani še tretjič zmagala. Po Belorusiji in Finski je padla še Turčija, Slovenci so zmagali s 3:0. Danes je za Slovence prost dan, jutri pa se bodo merili s Severno Makedonijo.

KRKA DOMA:  Danes se začenja evropski teden mobilnosti, ki spodbuja uvedbo trajnostnih prometnih ukrepov. Z različnimi dogodki bo v projektu tokrat sodelovalo rekordnih 78 slovenskih občin. Rdeča nit letošnjega tedna mobilnosti je Gremo peš!, ob čemer so različne organizacije izpostavile prednosti hoje. Mestna občina Novo mesto vabi na številne izobraževalne, športne in družbeno zanimive aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Številna prizadevanja na tem področju sicer potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je ravno v tem tednu, ki se bo zaključil v petek, z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu. 

Teden mobilnosti bodo med drugim obeležili tudi v občinah Straža in Črnomelj. V Občini Krško se bo zvrstilo več dogodkov, predvsem pohodov, občina bo namenu predala nove postaje za brezplačno izposojo koles, obnovljeno Cankarjevo ulico na Vidmu, že tradicionalno bo v starem mestnem jedru potekal dan brez avtomobila, kolesarji se bodo podali na kolesarsko popotovanje ob Savi od Radeč do Brežic, občane bodo povabili, naj pridejo s kolesom v mesto, teden pa bodo zaključili s pohodom na Grmado.

V Beli krajini, ki jo je lani obiskalo blizu 35.000 turistov oz. skoraj 17 odstotkov več kot predlani, kot dobro ocenjujejo tudi zadnjo poletno sezono. Veseli jih, da se je povečalo število tujih turistov, predvsem pa se je povečal obisk gostov iz Nizozemske, Belgije, Francije in Nemčije. Obisk domačih gostov se je letos nekoliko zmanjšal, kar pripisujejo predvsem muhastemu vremenu in "medijskemu pompu" o migrantih in ograjeni meji. Cilj Belokranjcev je sicer sonaravni razvoj zelenega turizma z dejavnim preživljanjem prostega časa v naravi in odkrivanjem območne kulturne tradicije.

Stadion Matije Gubca v Krškem je bil v soboto v znamenju speedwaya. Šved Linus Sundström je zmagovalec sobotne 37. dirke za zlati znak občine Krško, njegovemu rojaku Oliverju Berntzonu pa je šel v roke pokal Franca Babiča. Drugo mesto je v obeh razvrstitvah osvojil predlanski zmagovalec Hrvat Jurica Pavlic, medtem ko domači tekmovalci tokrat niso igrali vidnejše vloge. 

Krka ob enih, 16.09.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri