tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Stavijo na novo jabolčno sorto

Piše: M.K.

Čas objave:
08.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je preverila kakovost drv na slovenskem trgu, predvsem, ali so ustrezno suha, saj to vpliva na učinkovitost zgorevanja in s tem na onesnaženje zraka. Za kurjenje so namreč primerna drva z največ 20-odstotno vlažnostjo, temu merilu pa nista ustrezala dva od osmih testiranih vzorcev, kupljenih v trgovini. Na polovici vzorcev pa je bila vidna trohnoba, ki nakazuje, da se je začela razgradnja lesa, kar znižuje kurilno vrednost.

Ekvadorska vojska in policija pa sta se včeraj spopadli z več sto protestniki, ki so v predmestju prestolnice Quito zažigali gume, postavljali ovire in blokirali ceste v protest proti gospodarski politiki. Povod za proteste je bila 120-odstotno podražitev goriva.

KRKA DOMA: Sadjarji, organizirani v Zadrugo za razvoj sadjarstva Tibona, so v Arnovem selu pri Artičah včeraj opravili prvo obiranje jabolk nove sorte bonita. Poudarili so,da pri nadaljnjem razvoju sadjarstva stavijo na novo in na bolezni odpornejšo sorto vrhunske kakovosti. Toni Koršič, predsednik zadruge Tibona, ki združuje skupaj 11 sadjarjev in drugih zadružnikov, je povedal, da so za omenjeni projekt brez stroškov infrastrukture odšteli nekaj več kot 250.000 evrov, samo za sadike pa približno 175.000 evrov lastnega denarja. Z novo sorto bonita bi radi zajezili prodor uvoženih jabolk "dvomljive kakovosti." Gre za sorto, ki letno zahteva tudi do 20 škropljenj manj in uporabo pesticidov skrči za tri četrtine. Odporna je namreč na jabolčni škrlup in plesni.

Način, kako je Slovenija stopila skupaj za Krisa, je vse navdušil, a ob tem so se odprle še mnoge podobno žalostne zgodbe. Kot na primer Galova. To je 5-letni deček, ki se je rodil z deformacijo komolcev. Ker je bilo njegovo zdravljenje v ZDA zavrnjeno, so starši začeli zbirati donacije. Pred tednom dni pa so mediji razkrili, kako je predsednica društva Maus, ki je vodilo dobrodelno akcijo za Gala, odtujila 30 tisoč evrov.  Starši so sodelovanje s tem društvom prekinili, usoda je v rokah sodišča, zbiranje denarja pa se nadaljuje. Tudi v Novem mestu so se za malega Gala lotili zanimivega projekta. 30-letni David Golubič ga je naslovil »Pikice za Gala« in se lotil slikanja. Zgodba s to sliko se je začela že pred sedmimi leti, ko sta David in takrat 4-letni Aleks ustvarjala skupaj. Projekt »Pikice za Gala« so ustvarjali v novomeški Čajarni Stari most in ga tudi zaključili, slika pa je zdaj na facebook dražbi. Zbrani denar bo namenjen Galu, tako kot denar, ki so ga ob ustvarjanju slike prispevali nekateri posamezniki, je še povedal David Golubič. 

Člani polharskega društva Semič so v soboto na Smuku pripravili tradicionalno polharsko noč. Tako kot vsako leto so tudi letos povabili ostala polharska društva s Štajerske in z Dolenjske ter jim predstavili belokranjsko polharijo. Predsednik polharskega društva Smuk Semič Andrej Jakša pravi, da je lovna doba odprta, vendar ni ugodna, saj polhov za lov praktično ni. Semiški polharji so letos pripravili tudi tekmovanje v kuhanju golaža, zmagala je ekipa Kavboji in Indijanci. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 08.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri