Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Največ nevarnega radona na Dolenjskem in v osrednji Sloveniji

Piše: M.K.

Čas objave:
16.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Danes je svetovni dan hrane, ki poteka pod geslom "Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote". Z njim želi opozoriti na debelost in naraščajočo lakoto na svetu. Kljub naraščajoči lakoti pa se na svetu vsak dan zavrže tudi na stotine ton hrane.

Slovenski strelec Franc Pinter se je na svetovnem prvenstvu za invalide v Sydneyju danes uvrstil v finale in si s tem priboril kvoto za paralimpijske igre v Tokiu 2020. To bodo za Pinterja že osme igre, s katerih je domov prinesel že štiri medalje.

KRKA DOMA: V Sloveniji, ki ima dobra dva milijona prebivalcev, letno zaradi radona umre od 90 do 180 ljudi, zaradi prometnih nesreč jih umre od 90 do 150, za pljučnim rakom pa okoli 1300 ljudi. Največ radona pa je na Dolenjskem in v osrednji Sloveniji. Po besedah doktorja rudarskih ved Borisa Salobirja je radon naš vsakdanji spremljevalec. Stalno draženje bronhialnih celic, pa povzroči njihovo propadanje in nezmožnost obnavljanja ali celo mutacije, kar pripelje do pljučnega raka. Kako pa si lahko preventivno pomagamo? Predvsem s prezračevanjem. Ključno je, da radon v prostorih izmerimo. Praviloma pa se meritve izvajajo pozimi, ko je koncentracija radona največja. Zrak, ki je poln radona kot radioaktivnega plina, je treba odvesti iz stavbe oziroma ga je treba še preden pride v stavbo pod temelji prestreči s podtlakom in ga izsesati iz temeljev, tako da zrak z radonom sploh ne pride v stavbo.

Policisti so na izrednem potniškem vlaku, ki je bi namenjen v Avstrijo in je na mejni prehod za mednarodni železniški promet v Dobovi iz Turčije pripeljal v soboto, odkrili večjo količino prepovedanih mamil. Pri pregledu potniškega vagona, ki ga je uporabljalo osebje, so odkrili potovalno torbo z nekaj več kot 13 kilogrami heroina. Vodja kriminalističnega sektorja Policijske uprave (PU) Novo mesto France Božičnik je na včerajšnji novinarski konferenci na postaji mejne policije v Dobovi povedal, da je bilo v torbi 26 zavitkov heroina s skupno težo nekaj več kot 13 kilogramov in nekaj več kot polkilogramska vrečka s prepovedano konopljo. Torba je bila last 35-letnega srbskega državljana, zaposlenega na vlaku, za katerega je preiskovalni sodnik odredil pripor. Grozi mu od 5 do 15 let zapora. 

Voznik osebnega vozila s sopotnikom je danes nekaj po 4. uri med Litijo in Zagorjem zaradi neprilagojene hitrosti trčil v odbojno ograjo. Policisti so ugotovili, da je bilo vozilo pred tem ukradeno na območju
Policijske uprave Novo Mesto. Osumljenca sta Maročana, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Voznik se je v nesreči lažje poškodoval in so ga odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Trbovlje, sopotnik v vozilu pa ni bil poškodovan. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil.

Krka ob enih, 16.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri