Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Novomeški kriminalisti razkrinkali tihotapce migrantov

Piše: M.K.

Čas objave:
17.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: DZ se bo danes na zahtevo SDS sestal na izredni seji, na kateri bo obravnaval ukrepe vlade pri dolgotrajni oskrbi. Pristojni odbor se je v sredo zavzel, da bi raziskali obseg sredstev za projekte, ki naj bi zgolj pokazali ustreznost ali neustreznost predvidenih rešitev v zvezi z dolgotrajno oskrbo. Vlada je za projekte s tega področja načrtovala kar 74,5 milijona evrov, pri pripravi predloga zakona pa niso natančno ugotovili slabosti obstoječega sistema niti določili virov financiranja storitev.

Ofenziva, ki jo je Turčija pred enim tednom sprožila proti Kurdom na severovzhodu Sirije, je z domov pregnala več kot 300.000 ljudi. Večina razseljenih se poskuša umakniti na varnejša območja, pri čemer nekateri prenočujejo na tleh v sadovnjakih, drugi pa so se zatekli v šole, ki so jih spremenili v zavetišča. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan kljub vse močnejšemu mednarodnemu pritisku zavrača ustavitev operacije.

KRKA DOMA: Novomeški kriminalisti, ki so pred letom zaznali, da na obmejnem območju Posavja deluje kriminalna združba tihotapcev migrantov, so po hišnih preiskavah konec septembra razkrinkali 11 osumljencev, ki so storili najmanj 30 tovrstnih kaznivih dejanj. Policisti so sicer ugotovili, da je bila cena prevoza za posameznega tujca od 300 do 400 evrov. Kriminalna združba je tujce, ki so skušali nedovoljeno vstopiti v Slovenijo, pretežno prevažala v prtljažnikih v tujini najetih osebnih vozil. Vodja kriminalističnega sektorja Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je povedal, da so konec septembra opravili sedem hišnih preiskav. Na mejnih prehodih so prijeli več osumljenih slovenskih državljanov večinoma iz Posavja, starih od 25 do 30 let. Grozi jim do petletna zaporna in denarna kazen. Božičnik je dodal, da so na območju Policijske uprave Novo mesto letos prijeli skupaj 86 tihotapcev migrantov, ki so poskušali pretihotapiti skupaj 530 tujcev.

Brežiški župan Ivan Molan je v začetku tega tedna imenoval dva nova podžupana. Dozdajšnjo poklicno podžupanjo Katjo Čanžar (SDS), ki želi delovati na drugem področju, je nadomestil z Milo Levec (SDS), hkrati je za tretjega brežiškega podžupana imenoval Bogdana Palovšnika (SD). Pridružila se bosta podžupanu Juriju Pezdircu z Neodvisne liste Sonce. Pezdirc bo skrbel za področja turizma, kmetijstva in gospodarstva, Levčeva se bo ukvarjala z družbenimi dejavnostmi, nevladnimi organizacijami in društvi, Palovšnik pa bo pomagal pri infrastrukturi in delovanju krajevnih skupnosti. Župan Molan je dodal, da imenovanje dodatnih podžupanov ne bo dodatno obremenilo brežiškega proračuna.

V Črnomlju so prejšnji konec tedna zaključili Podjetniški vikend za mlade. To je bil prvi tovrsten dogodek v Beli krajini, v sklopu katerega je sodelovalo 40 mladih iz štirih belokranjskih šol. Na poziv za sodelovanje so se odzvale Srednja šola Črnomelj kot nosilec konzorcija ter osnovne šole Mirana Jarca Črnomelj, Loka Črnomelj in Belokranjskega odreda Semič. Nagrado za Naj podjetniško idejo je prejela ekipa DBS lističi, ki so jo sestavljali Lara Žohar, Domen Tomc, Bor Rjavec, Kristjan Kofalt in Franc Absec. »Dip it before you sip it« lističi so namenjeni indikaciji treh najpogostejših drog v pijačah. Z inovacijo želijo mladi podjetniki rešiti problem posilstev in zlorab, ki so posledica podtaknjenih drog v pijačah. Lara Žohar, ki je idejo pred komisijo predstavila, je prejela tudi nagrado za najboljšo predstavitev. Najbolj inovativna ideja je postala ideja »Magnetic Zip«. Gre za magnetno zadrgo, ki je namenjena osebam s težavami pri zapenjanju z navadno zadrgo, kot so invalidi, starejše osebe in otroci. Ekipo so sestavljali Andraž Plut, Klemen Rožič Šoštar, Luka Filak, Daša Planinc, Maj Adlešič in Vito Štrucelj. Naziv za Najbolj družbeno koristno idejo pa je prejela ekipa z inovacijo »Smart Basket«. Gre za pametni koš, ki s pomočjo senzorja prepozna odpadek in ga pravilno sortira. V ekipi so bili Simon Simčič, Jan Malerič, Žak Kump, Gal Kobe, Luka Prpoš, Vik Rozman in Lenart Rogelj.

Več v oddaji " Krka ob enih"

Krka ob enih, 17.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri