kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Vlomilci najraje pridejo takrat, ko v hiši ni nikogar

Piše: M.K.

Čas objave:
25.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Slovenci smo lani okrepili varčevanje. Stopnja bruto varčevanja gospodinjstev je lani v Sloveniji znašala 12,6 odstotka in je bila 0,2 odstotne točke višja kot leto prej. S tem je drugo leto zapored presegala tudi povprečje vseh držav članic EU in povprečje držav v območju evra. In za kaj Slovenci porabimo privarčevana sredstva? Za nakup stanovanja oziroma investicija v stanovanje, naložbe v finančno premoženje ter zmanjšanje finančnih obveznosti oziroma razdolževanje.

Od jutri, do 2. novembra, bo v dvajsetih slovenskih krajih potekala enajsta ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. V projektu sodeluje 140 organizacij iz vse Slovenije in preko 500 prostovoljcev. Fundacija Svečka bo vsa zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu. Akcija s stojnicami bo letos med drugim potekala v Litiji, Grosupljem in Ivančni Gorici.

KRKA DOMA: Novomeški policisti v zadnjem obdobju ugotavljajo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar. Ocenjujejo, da se storilci, ki vlamljajo podnevi, na vlom pripravijo. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev na primer kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj tveganja, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit. Žal še vedno obravnavajo primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite« pod bližnjim cvetličnim lončkom. 

V Novem mestu se letos spominjajo prihoda reda frančiškanov, ki so se pred 550 leti iz Bosne tja zatekli pred Turki. Frančiškani so v Novem mestu nato leta 1472 sezidali samostan. V samostanu danes stalno živijo štirje bratje, včasih jih je tam bivalo tudi do 30. Direktor Zgodovinskega arhiva Ljubljana Mitja Sadek je povedal, da so frančiškani "izjemno zaznamovali zgodovino Novega mesta in to ne samo v pastoralnem pogledu, temveč tudi širše". Novo mesto bi bilo brez frančiškanov drugačno. Praznovanje obletnice bodo novembra nadaljevali s strokovnim simpozijem o prvih desetletjih frančiškanov v Novem mestu in njihovem pomenu za zgodovino mesta. Ob več liturgičnih prireditvah bodo priredili slovesno akademijo, v samostanskih prostorih pa bodo ob koncu leta odprli še stalno razstavo o življenju in delu frančiškanov.

V Kulturnem domu Črnomelj so v sklopu projekta Medgeneracijski vrt, nedavno gostili ekipo pasjih vaditeljev Alfakan. Zbralo se je kar lepo število lastnikov in bodočih lastnikov psov, ki so navdušeno spremljali 3-urno predavanje strokovnjaka za pasje vedenje Jureta Pribičeviča. Predstavil je osnove pasje vzgoje, razložil princip pozitivne motivacije in pogoste napake, ki jih počnejo lastniki psov. Najpogostejša napaka pozitivne motivacije pa je, da jo ljudje zamenjujejo s podkupovanjem, saj je med njima velika razlika in prav o tem na skupinskih tečajih učijo mlade vodnike. Dodal je, da na tečajih in predavanjih ljudi učijo, kako pravilno živeti s psom in kako jih s pomočjo pozitivne motivacije vzgojijo v prijetne družinske člane. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 25.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri