katerina tikhonova Svet24.si

Putinovo hčerko "dobili" v Nemčiji. Neverjetno, ...

volodimir zelenski Svet24.si

Zelenski vrača udarec Kissingerju

nkbm_bobo Necenzurirano

Povezave z Rusi ogrožajo madžarski prevzem Nove ...

tonin tank blato Reporter.si

Tonin zmanjšuje slovenske kontingente v mirovnih ...

bojkic 1 Ekipa24.si

Grozljivo! Član slovenskega prvoligaša brutalno ...

sandi hribernik3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Takšen je bil Sandi v ...

simon rožman Ekipa24.si

Senzacija! Simon Rožman zapušča Celje, ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V krški nuklearki zaključili remont

Piše: M.K.

Čas objave:
30.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Policija voznike poziva, naj čim prej zamenjajo letne pnevmatike z zimskimi, čeprav je do 15. novembra še dobra dva tedna. Opozarjajo, da čeprav še ne sneži, se s kombinacijo nizkih temperatur, megle ter mokre ceste vsak dan bolj približujemo pravim zimskim razmeram.

Sredi letošnjega leta je bilo prvič v več kot 160-letni zgodovini, odkar imamo zanesljive podatke o prebivalstvu zdajšnjega ozemlja Slovenije, med prebivalci Slovenije več moških kot žensk. Prebivalstvo Slovenije je tako 1. julija letos sestavljalo 1.045.835 moških in 1.043.475 žensk.

KRKA DOMA: Nuklearno elektrarno Krško (Nek) so po skoraj enomesečni remontni zaustavitvi in odklopu iz omrežja vnovič pognali in včeraj priklopili ter uskladili z električnim omrežjem. Po preverjanjih delovanja elektrarne na nizki moči bodo postopoma zviševali njeno moč. Med remontom so izvedli obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme.  Predsednik uprave Neka Stane Rožman je ob napovedi remonta ocenil, do bodo njegovi stroški predvidoma ostali na ravni prejšnjih remontov, ki so v povprečju stali približno 100 milijonov evrov, nuklearka pa bo omenjeni strošek pokrila sama. 

Občina Semič je v ponedeljek, 28. oktobra, ob praznovanju občinskega praznika, v Kulturnem centru v Semiču, pripravila osrednjo proslavo. Slavnostna govornica je bila županja občine Semič Polona Kambič, ki je izpostavila aktualno leto in naloge, ki so bile opravljene. Krona njihovih prizadevanj je obnovljena Muzejska hiša v Semiču, na katero so zelo ponosni.  Podelili so tudi diplomi ter plaketi občine Semič. Diplomi za leto 2019 sta prejela Štefan Rauh za dolgoletno prostovoljno delo v korist občine Semič in pohodniška ekipa Tempo ob svoji 10. obletnici velikih pohodov. Plaketi pa sta prejela Javni zavod Kulturni center Semič, ki je bil ustanovljen 2008, s tem pa je bil odprt tudi najsodobnejši kulturni objekt v Beli krajini, in Anton Kastelic za izjemno, požrtvovalno in nesebično pomoč po požaru na Osolniku.

V Dolenjskem muzeju v Novem mestu, so sinoči odprli zgodovinsko razstavo En krompir, tri države - Okupacijske meje na Dolenjskem 1941-1945. Razstava med drugim predstavlja čas, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir leta 1941 posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo. Soavtorica razstave in kustosinja Dolenjskega muzeja Marjeta Bregar je pojasnila, da se je po pričevanju 102-letnega Viktorja Mikliča iz Mačkovca "to s krompirjem" dogajalo na isti njivi, istega leta in v treh državah.  Razstava bo na ogled do 1. decembra.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Blaž Šter napoveduje, da se bo jutri meja sneženja še nekoliko znižala. Padavine bodo vztrajale še zjutraj in dopoldne. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 30.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri