Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Župani obmejnih občin za obvladovanje vplivov migracij

Piše: M.K.

Čas objave:
06.11.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Obilne padavine z nalivi, ki so včeraj zajele državo, so največ težav povzročile v zahodni in osrednji Sloveniji. Meteorne vode so zalile 21 stanovanjskih in drugih objektov, zalitih pa je bilo tudi več cestišč. Zaradi močnega vetra in razmočenih tal se je podrlo večje število dreves, ki so ovirala promet, eno pa je padlo tudi na streho vozila. Gasilci so med drugim največkrat posredovali v občinah Bohinj, Bovec, Brežice, Kobarid, Kočevje, Krško, Laško,  Sevnica, Slovenj Gradec in Tolmin. Sunek vetra v Pračini v občini Nova Gorica je podrl večji šotor za spravilo sena in kmetijskih strojev, v Idriji pa je poškodoval streho bolnišnice.

Potem ko je ponoči pri Zidanem Mostu iztiril tovorni vlak, potniški in tovorni promet na območju potekata z minimalnimi zamudami. Nesreča se je zgodila, ko je na železniški postaji Breg iztirila os na podstavnem vozičku tovornega vlaka z 19 vagoni. Vlak je nato z iztirjeno osjo vozil do Zidanega Mostu, kjer je ob prihodu na kretniško območje iztiril. Poškodovanih ni, nastala je gmotna škoda. Preiskava nesreče še poteka.

KRKA DOMA: Predsednik vlade Marjan Šarec je v ponedeljek sprejel župane obmejnih občin, ki so mu predstavili pobudo za zmanjšanje negativnih posledic nezakonitih migracij na življenje obmejnih prebivalcev. V občini Kostel je na primer 19 vasi, ki nimajo javne razsvetljave, s pomanjkanjem ustrezne opreme za različne intervencije se srečujejo tudi gasilci. Zato med drugim zahtevajo dodatna sredstva za postavitev svetilk javne razsvetljave, kar bo prispevalo k dvigu občutka varnosti prebivalcev ob meji, in za usposabljanje gasilcev za reševanje iz vode in na vodi. Župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek je srečanje s premierjem ocenil, da se v marsičem strinjajo, marsikje pa imajo različne poglede.  Dogovorili so se o oblikovanju delovne skupine predstavnikov občin in vlade, ki bo iskala sistemske rešitve za izboljšanje življenja obmejnih prebivalcev. Koordinator skupine bo minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, z delom pa naj bi začela v 14 dneh.

Predstavniki politike in stroke so bili na nedavnem posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju naklonjeni ustanovitvi pokrajin. Predlagana teritorialna členitev pa sproža nekatere pomisleke, slišati je bilo tudi, da bi morali sočasno z območji pokrajin doreči vprašanje njihovih pristojnosti in financiranja. Se pa udeleženci posveta zavzemajo za homogene pokrajine z vsaj 100.000 prebivalci, saj to omogoča, da se nanje prenese enake pristojnosti in naloge. Posveta se je udeležil tudi predsednik Združenja mestnih občin Slovenije in župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. 

V Galeriji Krško, ki deluje v okviru Mestnega muzeja Krško, so včeraj odprli razstavo oziroma posebej za to razstavišče v  krški cerkvi sv. Duha pripravljeno postavitev Postelja kiparke in vizualne umetnice Nataše Skušek. Z omenjeno razstavo raziskuje možnosti intimnega razmerja v sodobni odtujeni družbi. Rdeča nit njenega ustvarjalnega opusa je feminizem. Kustosinja razstave, ki bo na ogled do 9. februarja prihodnje leto, je umetnostna zgodovinarka in filozofinja Mojca Grmek.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 06.11.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri