Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Novomeška bolnišnica omejila obiske

Piše: M.K.

Čas objave:
13.12.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Danes popoldne se izteče rok za vlaganje kandidatur za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji znova pozval k prijavam "vse, ki lahko s svojo moralno integriteto in strokovno avtoriteto uspešno vodijo Komisijo za preprečevanje korupcije".

V decembru, ko se obseg poštnih pošiljk bistveno poveča, so pri Pošti Slovenije izvedli vrsto aktivnosti, s katerimi zagotavljajo nemoten potek poštnega prometa in s tem pravočasno dostavo pošiljk. Priporočljivi rok oddaje pošiljk v predprazničnem času, tako za pisma in razglednice, kot tudi za pakete, za naslovnike v Sloveniji, je sreda 18. december.

KRKA DOMA:  Glede na povečano število virusnih okužb in prve primere obolelih za sezonsko gripo, v Splošni bolnišnici Novo mesto prosijo vse obiskovalce, da sodelujejo pri preprečevanju prenosa okužb. Vse obiskovalce bolnišnice prosijo, da na obiske k pacientom prihajajo zdravi, da k pacientom pride le ena do največ dve zdravi odrasli osebi na dan v času obiskov, ter da upoštevajo čas obiskov. Skrbijo naj za higieno rok in higieno kašlja in upoštevajo morebitna dodatna navodila osebja. Otroci pa naj na obiske v bolnišnico ne prihajajo. Na otroškem oddelku je dovoljen obisk enemu od zdravih staršev naenkrat cel dan. V času obiskov pa še ena zdrava odrasla oseba. V porodnišnici je dovoljen obisk porodnice in novorojenca le najožjim svojcem in sicer največ eni do dvema osebama dnevno.V enoti intenzivne terapije so obiski dovoljeni najožjim svojcem, eni do dvema osebama hkrati pri pacientu za 10 -15 minut.

V uradu predsednika republike menijo, da primer afganistanskega pribežnika Noora odstopa od običajnih. Noor je zaprosil za azil, ki so mu ga zavrnili. Pristal je v deportacijskem postopku, ki traja že več let. Pristojno ministrstvo so v uradu predsednika zdaj zaprosili za podrobno preučitev primera. Nevladne organizacije pa so medtem znova pozvale, naj se njegova deportacija ne dovoli.

Delovna skupina za azil in Delavska svetovalnica sta v včerajšnjem sporočilu javnost obvestili o ravnanju Upravne enote Novo mesto in policije v obravnavanem primeru, ki je po njihovi oceni sporno. Izpostavili so navedbo policije, da pravica do družinskega življenja ne more pretehtati pravice države, da izvaja ukrepe za zakonito in kontrolirano priseljevanje. Upravna enota Novo mesto pa se je še pred pogovorom z Noorom na Upravni enoti Postojna, v katerem bi ugotovili dejstva o njegovem družinskem razmerju v Sloveniji, odločila za zavrnitev izdaje dovoljenja za prebivanje. Podpisnice in podpisniki peticije od države zahtevajo, da preneha s postopki deportacije proti njihovemu someščanu Nooru. Želijo, da Dragana, Nooro in sin ostanejo skupaj kot družina! Nočejo, da Slovenija postane prizorišče še ene zgodbe o razdrti družini. Do zdaj je peticijo proti njegovi deportaciji podpisalo že skoraj 1000 podpisnikov.

V Črnomlju, kjer so se prejšnja leta srečevali z neprijetnim vonjem iz bioplinarne, na bližnjih Lokvah, se stanje po prehodu bioplinarne v last Petrola, popravlja. 
Izvedli so obnovo in rekonstrukcijo plinskih instalacij, med drugim so izboljšali in nadgradili krmilni sistem ter obnovili sistem za čiščenje zraka. Izvedli so vse ukrepe, ki so bili potrebni za poslovanje v skladu z zakonodajo in dobro prakso. Pri izbiri tehnologije proizvodnje bioplina in preprečevanja emisij v okolje, so preverili vse možnosti in izbrali najučinkovitejšo tehnologijo. Poudarili so tudi, da sodelujejo z lokalno skupnostjo. Po Petrolovih podatkih ima Bioplinarna Črnomelj dovoljenje za letno predelavo 25.000 ton organskih odpadkov. Pri njihovi predelavi nastaja bioplin, ki ga porabijo za soproizvodnjo toplote in zelene električne energije.

Rotary klub in Lions klub, oba iz Novega mesta, že vrsto let, s skupnimi akcijami, delujeta in pomagata pomoči potrebnim v našem okolju. Ena od skupnih akcij je tudi Dan za zdravje, ki bo jutri v novomeški Qlandii. Na dobrodelnem dogodku bodo obiskovalcem predstavili pomen skrbi za zdravje. Organizirali bodo merjenje krvnega tlaka, zdravniško in medicinsko osebje bo prikazalo pravilno uporabo AED defibrilatorjev, predstavila se bodo podjetja s svojimi izdelki v skrbi za zdravje. Dobrodelnemu dnevu se bodo pridružili tudi člani Društva Paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Izkupiček dogodka in zbranih sredstev donatorjev, bodo v celoti namenili za pomoč Društvu Paraplegikov, pri nakupu prilagojenega vozila za potrebe prevoza njihovih članov. 

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Janez Markošek napoveduje, da bo pri nas najbolj snežilo zvečer in ponoči.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 13.12.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri