Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kaj je bil vzrok detonacije v naselju Vrh pri Boštanju?

Piše: M.K.

Čas objave:
09.01.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so letos zabeležili tri primere ošpic pri odraslih osebah. Vsi so predvidoma povezani z izbruhom v kranjski regiji, ki se je začel v novembru lani.

V Avstraliji, ki je še naprej v primežu uničujočih požarov, danes zaradi vročinskega vala pričakujejo novo poslabšanje razmer. Tamkajšnje oblasti opozarjajo, da so nekatera območja "šele na začetku" uničujoče krize ter prebivalce na ogroženih območjih pozivajo k evakuaciji.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo danes odigrala polfinalno tekmo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Berlinu. Njen tekmec bo Francija, tekma se bo začela ob 17. uri. V drugem polfinalu bosta zvečer igrali Bolgarija in Nemčija.

KRKA DOMA: V ponedeljek so policisti izven naselja Vrh pri Boštanju, med vinogradi našli mesto, kjer je v soboto zvečer, okoli pol enajste ure, prišlo do detonacije neznane eksplozivne naprave oziroma eksploziva. Udarni val eksplozije je poleg škode v vinogradu poškodoval tudi bližnji vikend (poškodbe vrat in razbito steklo okna). V torek dopoldne so kriminalisti, policisti, vodnik službenega psa s psom za odkrivanje eksplozivov in specialisti bombni tehniki opravili hišne preiskave pri 35-letnemu osumljencu, ki so ga prijeli v ponedeljek pozno popoldne in ga pridržali. Po prvih ugotovitvah kaže, da je 35-letnik tako močno detonacijo povzročil z večjo količino kalcijevega karbida. Kazensko ga bodo ovadili zaradi povzročitve splošne nevarnosti, za kar je predvidena kazen zapora do 5 let.

Letos je začela delovati skupna občinska uprava, ki pod imenom 5G povezuje občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje. S tem bodo občine dosegle maksimalno sofinanciranje iz državnega proračuna, kar pomeni 55 odstotkov sredstev za plače in druge izdatke ter prispevke delodajalca zaposlenim v skupni občinski upravi. Sodelovanje pri nekaterih nalogah je bilo med občinami že doslej, a v manjšem obsegu. Občine Škofljica, Ig in Grosuplje so na primer imele skupni medobčinski inšpektorat in redarstvo.

Sinoči, nekaj pred 20. uro, je voznik osebnega avta novomeške policiste obvestil, da je v Češči vasi trčil v pešca, ki naj bi takoj po nesreči sedel v osebni
avto in se odpeljal s kraja nesreče. Policisti so 36-letnega kršitelja izsledili.  Zbrali so obvestila in ugotovili, da je nesrečo povzročil 36-letni pešec, ki je nenadoma prečkal vozišče izven prehoda za pešce in z osebnim avtom zapustil kraj nesreče. 36-letni moški, ki se je v nesreči lažje poškodoval, je bil pod vplivom alkohola.
Policisti bodo o kršitvah pešca z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče in mu izdali plačilni nalog.


VREME ZA REGIJO
Vremenska napoved Agencije za okolje: Jutri bo več jasnine. Zapihal bo jugozahodnik. Jutranje temperature bodo od -5 do 2, najvišje dnevne od 4 do 10 °C. V soboto bo precej jasno, zjutraj in dopoldne bo po kotlinah megleno. Tudi v nedeljo se bo nadaljevalo suho vreme. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 09.01.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri