mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Dom starejših občanov Novo mesto oskrbuje sedem stoletnikov

Piše: M.K.

Čas objave:
14.01.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Svetovni oceani so bili lani najtoplejši od začetka meritev, poleg tega pa se vse hitreje segrevajo, kar je po besedah znanstvenikov dokaz globalnega segrevanja. Ob tem so poudarili, da je še mogoče ukrepati.

Kakovost zraka v Melbournu, drugem največjem mestu v Avstraliji, in ostalih delih zvezne države Viktorija, je bila danes med najslabšimi na svetu in je predstavljala veliko tveganje za zdravje. Krivec za to so obsežni gozdni požari, ki še vedno divjajo na vzhodu in sever Viktorije.

Počitniške navade Slovencev se spreminjajo. Večina Slovencev poletne počitnice rezervira že v januarju in si tako zagotovi to, kar resnično želi. Vodja marketinga v Turistični agenciji Sonček Nataša Jeza Kotnik pravi, da se ta trend viša že zadnjih pet let. Zanimivo je, da število rezervacij v januarju za več kot polovico presega junij, ki je včasih veljal za najmočnejši mesec.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je navdušila na uvodnih tekmah skupinskega dela evropskega prvenstva v Avstriji ter na Norveškem in Švedskem. Po zmagah nad Poljsko in Švedsko pa jo danes čaka še tekma s Švico. Začela se bo ob 18.15 uri.

KRKA DOMA: V Domu starejših občanov Novo mesto, so v petek, 10. januarja obeležili 40 let delovanja doma. Slovesno prireditev so pripravili pod naslovom "Skupaj je bolje". Direktorica doma Milena Dular je povedala, da je sprva v domu bivalo 163 stanovalcev, vendar se je pokazalo, da je bila že takrat kapaciteta premajhna, zato so že naslednje leto začeli graditi prizidek še za 180 stanovalcev. Dokončali so ga leta 1983. Povprečna starost bivajočih v domu je 83 let. Kar 96 stanovalcev je starih nad 90 let. V domu imajo tudi tri stoletnike in tudi v domačem okolju oskrbujejo štiri stoletnice. 

Občina Sevnica poziva vse oškodovance iz katastrskih občin Trnovec, Podvrh, Žigrski Vrh, Ledina, Zabukovje, Tržišče, Krsinji Vrh, Telče in Studenec, da najkasneje do jutri prijavijo škodo lanskoletno škodo po toči, tudi če niso prejeli obrazca. Lastniki zemljišč, ki so v neurjih s točo lani utrpeli škodo in do konca prejšnjega tedna s strani Uprave RS za zaščito in reševanje niso prejeli obrazca za prijavo škode po toči, lahko oddajo prijavo na oddelku za gospodarske dejavnosti. Kot so sporočili s sevniške občine, naj ob prijavi dostavijo zbirno oz. subvencijsko vlogo za lani.

V Podzemlju je bila v petek zadnja iz sklopa prireditev "Bilo je", ki so jih organizirali Toni Gašperič, Ljudska knjižnica Metlika in Gostilna Veselič. Organizatorji so v sedmih sezonah pripravili 39 večerov, ki so bili zelo obiskani. Nazadnje so se spominjali Mladinskega kluba v Metliki. Spomine na lepe mladostne čase sta obujala Juš Mihelčič in Stane Križ. Prireditev je povezoval Matjaž Rus. Na kitari jih je z latino ritmi spremljal Zdravko Kunič. Če bo dovolj zdravja in volje bodo s prireditvijo nadaljevali naslednjo sezono. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 14.01.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri