900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kako bodo v Črnomlju izboljšali življenje starejšim?

Piše: M.K.

Čas objave:
07.02.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Število bolnikov z gripi podobno boleznijo je v prejšnjem tednu še naraslo. Najbolj so prizadeti otroci, stari do 14. let, beležijo pa tudi večji porast gripi podobnih bolezni pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let. Poročila s terena kažejo, da so v nekaterih razredih in skupinah gripa in druge viroze popolnoma zdesetkale prisotnost. V lekarnah je že pred časom zmanjkalo najpogosteje predpisanega zdravila za zbijanje vročine za otroke, starejše od šestih let. Predviden rok dobave je šele 20. marec.

V Italiji so potrdili prvi primer okužbe z novim virusom pri Italijanu. Kot so v četrtek zvečer sporočile zdravstvene oblasti v Rimu, je okužen moški, ki se je v ponedeljek vrnil iz kitajskega Wuhana v skupini 56 italijanskih študentov in podjetnikov.

KRKA DOMA: V Občini Črnomelj je na voljo storitev brezplačnih prevozov za starejše Senior. Storitev bo koordiniral tamkajšnji dom starejših občanov, prevoze bodo z osebnim avtomobilom, ki je last občine, opravljali prostovoljni vozniki iz Društva upokojencev Črnomelj. Stroške morebitnih parkirnin ali cestnin bodo morali poravnati uporabniki. 
Prevoze za starostnike bodo praviloma izvajali le v Beli krajini, izjemoma bodo možni tudi prevozi do Novega mesta. Prevozi so na voljo le med delovnimi dnevi, praviloma med 7. in 16. uro, naročilo za prevoz pa je treba koordinatorju sporočiti najmanj tri delovne dni pred potrebnim prevozom, in sicer med 14. in 20. uro na telefonsko številko 051 242 585.

Franc Hudoklin, ki je Občino Šentjernej pred županskim mandatom 2014-2018 vodil 20 let oz. pet zaporednih mandatov, na zadnjih lokalnih volitvah pa ga je v drugem krogu, enako kot leta 2014, porazil Radko Luzar, se bo po Luzarjevem lanskem odstopu vnovič potegoval za župansko mesto. Sklicuje se na svoje dolgoletne županske izkušnje.  Njegov tekmec je Jože Simončič. Volitve bodo 8. marca. 

V športni dvorani OŠ Mirana Jarca Črnomelj, so včeraj z osrednjo občinsko prireditvijo, obeležili slovenski kulturni praznik, kjer je župan Andrej Kavšek podelil Župančičeve diplome. Te so prejeli Nastasja Schweiger, Jaka Birkelbach in Andrej Kunič. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Župan Andrej Kavšek pa je poudaril, da sta v Črnomlju zgodovina in kultura zelo prepleteni in pri tem izpostavil Kulturni dom Črnomelj, za katerega se je Ministrstvo za kulturo RS kot lastnik s pogodbo konec leta 2017 zavezalo, da bo zagotovilo sredstva in naročilo projektno dokumentacijo za celovito prenovo, ki naj bi bila izdelana do konca leta 2018. Državo je pozval k uresničitvi te zaveze.

Občina Krško je v tem tednu objavila javni razpis za sofinanciranje sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk za letos. Na voljo je skupno osem tisoč evrov, sofinanciranje na posamezno žival pa znaša 30 evrov bruto cene storitve za mačko in 50 evrov bruto za psa. Razpisni obrazec je na voljo na vložišču ali na spletni strani Občine Krško v rubriki Obvestila in objave/Javni razpisi.

VREME ZA REGIJO

Dežurni prognostik z Agencije za okolje Andrej Velkavrh napoveduje, da bo jutri dokaj sončno.  V nedeljo se bo vreme spremenilo, v ponedeljek čez dan bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v južnih krajih bo občasno deževalo. Nekaj padavin bo morda v Beli krajini in na Kočevskem. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 07.02.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri