mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Poziv za nujno ureditev razmer v Goriči vasi

Piše: M.K.

Čas objave:
11.02.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Po prvih podatkih je močan veter tokrat prizanesel koroškim gozdovom, saj včeraj ni povzročil večje škode. Pri Podvelki, kjer je zaradi podrtega drevesa umrl moški, pa je promet urejen izmenično enosmerno.

Kitajske oblasti so s položajev odstavile vodilna zdravstvena uradnika v provinci Hubei, ki jo je izbruh novega koronavirusa najhuje prizadel. Krepi se namreč pritisk javnosti glede ukrepanja odgovornih v zvezi z epidemijo, zaradi katere je po zadnjih podatkih na Kitajskem umrlo 1016 ljudi, 42.600 je okuženih.

Pitje alkohola in kajenje lahko pospešita staranje možganov. Tako kažejo rezultati ene največjih raziskav vpliva uživanja alkohola na možgane, ki je zajela več kot 17.000 ljudi. Podoben vpliv na možgane ima tudi redno kajenje, so s pomočjo umetne inteligence ugotovili znanstveniki z ameriške univerze Južna Kalifornija.

KRKA DOMA: Varuh človekovih pravic Peter Svetina, je na premiera, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca naslovil zahtevo za ureditev bivanjskih razmer v romskem naselju Goriča vas pri Ribnici. Vlado poziva naj sprejme in izvede vse ukrepe za zagotovitev dostopa do pitne vode, sanitarij in elektrike oz. na drug način zagotovi dostojne življenjske razmere. Varuh, po navedbah Svetine, na neurejene razmere v Goriči vasi sicer opozarja že več let. Med drugim je Občini Ribnici predlagal, da prebivalcem naselja zagotovi dostop do osnovne infrastrukture, zlasti do pitne vode in sanitarij, ker občina temu ni sledila, je predlagal, naj omenjeno zagotovi vlada.

Črnomaljska občina bo pomanjkanje avtomobilskih parkirišč v mestnem jedru, reševala z gradnjo brvi, ki bo omogočila krajšo povezavo z območjem Majer, kjer je na voljo dovolj primernih zemljišč. Projekt naj bi stekel oktobra, vsa potrebna približno 110.000 evrov vredna dokumentacija naj bi bila nared prihodnje leto. Črnomaljski župan Andrej Kavšek je nedavno napovedal, da bo brv, ki bo Lahinjo prečila na ravni Majerja, povezala tudi dve do zdaj slabo povezani mestni območji, hkrati bo prispevala ureditvi prometa v mestnem jedru.
Pripravo potrebne dokumentacije in celoten projekt bo pokrila občina. Koliko bo naložba stala, pa še niso ovrednotili. Denar zanjo si sicer obetajo od prodaje propadajoče vojašnice na Majerju, projekt pa naj bi končali do konca leta 2022.Tamkajšnja parkirišča naj bi bila brezplačna.

Ob krajevnem prazniku na Senovem, so v soboto, na osrednji slovesnosti podelili krajevna priznanja. Najvišje priznanje z velikim znakom KS Senovo so prejeli Vlado Grahovac, Anton Kink in Ferdinand Uršič.  Priznanje KS Senovo z znakom so prejeli Rok Grilc, član PGD Senovo, Helena Poznič, aktivna članica gledališke skupine DKD Svoboda Senovo, Marija Avsenak, prostovoljka Društva prijateljev mladine Senovo. Jubilejni priznanji pa sta prejela Mešani pevski zbor Društva upokojencev Senovo in Lutkovna sekcija DKD Svoboda Senovo. Več o prejemnikih priznanj na spletni strani Radia Krka.

VREME ZA REGIJO
Jutri bo sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, popoldne lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, najvišje dnevne od 6 do 11 °C. V četrtek bo sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. V noči na petek se bo prehodno pooblačilo, ponekod bodo kratkotrajne padavine, v petek pa bo spet povečini sončno.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 11.02.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri