požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - ZSSS o minimalni plači tudi v Novem mestu

Piše: M.K.

Čas objave:
19.02.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Migrant iz Maroka se je včeraj huje poškodoval na hrvaškem vojaškem poligonu v Slunju v bližini meje z Bosno in Hercegovino. 27-letni moški ima več poškodb nog, domnevno zaradi mine, ki je ostala na tem območju. 

Zaradi suma nepravilnega ravnanja s prostoživečimi živalmi je inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor lani uvedla deset inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov. Med drugim so imeli opravka z opicami, levi, medvedi, kačami in pajki.

Italijanska oskarjevka Sophia Loren se pri 85 letih vrača na filmska platna. Nastopila bo v novi filmski priredbi romana Življenje pred seboj Romaina Garyja, ki ga v produkciji Netflixa režira njen sin Edoardo Ponti. Filmska diva bo igrala protagonistko, gospodično Roso.

KRKA DOMA: Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je povedala, da v tem času spremljajo odzive delodajalcev na spremembo zakona o minimalni plači, ki je začela veljati z novim letom, delavci pa jo bodo zaznali s februarskim izplačilom. Minimalna plača po novem znaša 940 evrov bruto. Jutri na vseh izpostavah, tudi novomeški, na Cvelbarjevi ulici 3, vabijo tako člane kot nečlane na dan odprtih vrat, ko bodo zadeve lahko dejansko preverili,« je dejala Jerkičeva. Zaposleni namreč precej slabo poznajo način, kako je njihova plača dejansko obračunana.
Strokovne službe bodo po besedah Jerkičeve na razpolago vsem članom in nečlanom sindikata, ki potrebujejo pojasnila. Jerkičeva delavcem svetuje, naj s seboj prinesejo plačilno listo za letošnji januar, zaradi lažjih primerjav pa tudi nekaj plačilnih list iz lanskega leta. Prav tako je treba imeti ob sebi pogodbo o zaposlitvi in morebitne anekse, če so jih delavci ob dvigu minimalne plače prejeli v podpis. Delodajalce, ki zakona o minimalni plači ne bodo spoštovali, bodo kazensko ovadili.

Upravno sodišče je ugodilo tožbi nevladnih okoljskih organizacij Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - PIC, Focus in Umanotera ter odpravilo odločitev Agencije RS za okolje iz leta 2017, da za podaljšanje delovanja Nuklearne elektrarne Krško (Nek) ni treba izvesti presoje vplivov na okolje. Agencija bo tako morala vnovič odločati o potrebnosti presoje vplivov na okolje glede 20-letnega podaljšanja obratovanja Neka. Ob tem bo morala ugotoviti, katere investicije je treba izvesti, da bo podaljšanje obratovanja sploh možno. Če bo omenjena agencija odločila, da je presoja vplivov na okolje potrebna, bo treba pripraviti okoljsko poročilo, dati javnosti možnost komentiranja, izvesti pa bo treba tudi čezmejno presojo.

V Občinah Novo mesto in Krško, pri vpisu otrok v vrtce za novo šolsko leto ne pričakujejo težav. V novomeških vrtcih se število vseh vpisanih otrok zadnja leta giba okoli 1600, med letom pa se dosti ne spreminja. Na novo so jih lani sprejeli nekaj več kot 440.  Novomeški javni vrtci sicer razpolagajo s 94 oddelki, z dvema romskima in enim bolnišničnim oddelkom, občina pa je zadnja leta vse javne vrtce sanirala. Glavna tovrstna pridobitev zadnjih let je sicer novi vrtec v Bršljinu, načrtujejo pa še gradnjo vrtca v prizidku Osnovne šole Otočec, ki naj bi prve otroke sprejel v šolskem letu 2021-2022. Med rednim vzdrževanjem pa bodo v prihodnjih dveh letih prenovili kuhinjo vrtca Pedenjped.  V Občini Krško, kjer deluje sedem vrtcev, so lani v vrtce na novo sprejeli nekaj več kot 300 otrok. Tudi krška občina staršem priznava določene olajšave pri plačilu stroškov. Njena posebnost je plačilo dela vrtčevskih stroškov z denarjem, ki ga občina dobiva zaradi omejene rabe prostora oz. Nuklearne elektrarne Krško.

Na Rdečem križu Metlika letos obeležujejo 20.obletnico dobrodelne akcije in koncerta Stopimo skupaj. Med leti 2001 in 2020 so s pomočjo obiskovalcev dobrodelnega koncerta in donatorjev, ki so se odzvali na njihove prošnje, med 286 pomoči potrebnih oseb razdelili 307.000 evrov pomoči.  Gre za pomemben jubilej, ki dokazuje, da smo ljudje pripravljeni pomagati tistim, ki so se zaradi bolezni ali nesreče znašli v stiski ali negotovi situaciji. Obeležili ga bodo z 20. dobrodelnim koncertom Stopimo skupaj, ki bo v petek, 21. februarja 2020, ob 19. uri v ŠD OŠ Metlika.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 19.02.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri