Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Reke Sava, Kolpa in Krka naraščajo

Piše: M.K.

Čas objave:
03.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Ljubljanski župan Zoran Janković in šest soobtoženih je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes zanikalo očitana kazniva dejanja v zadevi Stožice. Specializirano državno tožilstvo jih preganja zaradi očitkov o oškodovanju evropskih sredstev in preslepitvi bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno-trgovskega centra.

V Evropskem parlamentu so zaradi širjenja novega koronavirusa za tri tedne omejili dostop obiskovalcem. Gre za enega od preventivnih ukrepov. Glavne dejavnosti parlamenta ostajajo, med njimi tudi plenarno zasedanje prihodnji teden.

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo danes, v Amsterdamu, izžrebala pare druge izvedbe lige narodov. Slovenija bo na žrebu, ki se začne ob 18. uri, dobila nasprotnike v ligi C. V bobnu s Slovenijo bodo Estonija, Litva in Luksemburg.

KRKA DOMA: Agencija za okolje opozarja, da naraščata reki Sava v srednjem in spodnjem toku, ter Kolpa v srednjem toku. Mali pretok ima Krka, ki že počasi narašča. Danes lahko ob močnejših plohah prehodno ponekod narastejo manjši vodotoki. Počasi bosta v spodnjem toku naraščali Sava in Kolpa ter Ljubljanica in Krka. Jutri in v četrtek se bodo pretoki rek zmanjševali.

Novomeška medobčinska inšpekcija bo nadzirala morebitne posege na območjih javnih ceste v času oranja in ustrezno ukrepala v primeru ugotovljenih nepravilnosti. 
Zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov namreč prihaja pri oranju kmetijskih površin do poškodb bankin in vozišča. Orači obračajo traktorje s priključki na cestnem območju, celo na asfaltnem vozišču, s tem pa prihaja do poškodb bankin, razpokanosti asfalta, posedanja roba cestišča, hkrati pa tudi do onesnaženja cestišča z nanosom blata in zemlje. Orač oziroma voznik delovnega stroja je zato dolžan pred vključitvijo v promet, pnevmatike očistiti blata, zemlje in drugih snovi.

Društvo Vinogradnikov Metlika, je v soboto pripravilo 3. tradicionalni festival predikatov. Postavili so ga v razstavni prostor uglednega metliškega podjetja Kolpa d.d. in tako povezali vinarstvo in gospodarstvo. Festivalu so se pridružili tudi člani Evropskega reda vitezov vin in podelili grb vitezov vin, ki so ga izbrali na turnirju pokušanja predikatov in ga podelili vinogradništvu Mavretič iz Drašič. Festival, ki ga na prestopna leta pripravljajo 29. februarja, so letos med drugim obiskali kraljica metliške črnine Patricija Blažič, slovenska vinska kraljica Ana Pavlin in v imenu vitezov vin dr. Julij Nemanič.

V Mokronogu so v soboto, po dveh tekmovalnih koncertih in glasbeni reviji, zvečer pripravili še gala koncert orgličarskih skupin, s čimer so končali 21. mednarodni festival ustnih harmonik. Njegova strokovna komisija ugotavlja, da znanje udeležencev napreduje. Zadnjo februarsko soboto so tudi razglasili za tradicionalni slovenski dan orglic. Med cilji festivala je namreč tudi obujanje tega nekoliko pozabljenega priročnega glasbila, ki pa se vrača v roke otrok in odraslih.

VREME ZA REGIJO 
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Janez Markošek napoveduje, da bo jutri hladneje.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 03.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri