Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V Sevnici in Beli krajini kontaktna mreža lokalnih ponudnikov hrane

Piše: M.K.

Čas objave:
27.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji sta danes za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na devet. Danes o smrtih poročajo iz Šmarij pri Jelšah in z Golnika, v četrtek pa sta prav tako umrli dve osebi.

Vlada je že odprla poseben transakcijski račun, na katerega lahko vsi zainteresirani nakažejo sredstva za odpravo posledic epidemije novega koronavirusa. Zbrana sredstva se bodo porabljala v okviru proračunske rezerve, vlada pa bo o njihovi porabi mesečno poročala državnemu zboru, so sporočili s finančnega ministrstva.  Številka računa, na katerega lahko donatorji nakažejo sredstva za odpravo posledic epidemije, je: SI56 011006300109972. Namen nakazila je COVID-19, koda namena CHAR. Sklic za pravne osebe je 18 10995-7300000-16115020, za fizične osebe pa 18 10995-7301006-16115020.

Pralna ali tudi doma narejena zaščitna maska ne omogoča takšne zaščite kot kirurška, lahko pa znatno zmanjša možnost okužbe, je včeraj izpostavil uradni govorec vlade Jelko Kacin. Z uporabo maske se lahko verjetnost okužbe zmanjša za polovico, če masko uporabljata oba sogovornika pa je verjetnost okužbe 25-odstotna, je pojasnil Kacin. Zdravnica Tina Bregant pa dodaja: »Ko masko nosimo mi, ščitimo druge. Če drugi nosijo maske, ščitijo nas. Če skupaj nosimo maske, ščitimo drug drugega.«

ZDA so včeraj prehitele Italijo in Kitajsko po številu okužb z novim koronavirusom. Vse analize napovedujejo, da bo število okužb naraščalo še najmanj do druge polovice aprila. V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 85.600 okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 1290 ljudi.

KRKA DOMA: Kupovanje lokalno predelane hrane je v trenutni situaciji zelo smiselna izbira. Zagotovo pa boljša, kot vsakodneven obisk trgovin. Občina Sevnica je s tem namenom vzpostavila kontakt z lokalnimi dobavitelji in po dogovoru z njimi organizirala kontaktno mrežo sevniških lokalnih ponudnikov. Občine so se z lokalnimi ponudniki dogovorile, da lahko njihove izdelke kupite pri njih doma. Za naročila in prevzem se je treba predhodno dogovoriti s ponudniki preko telefona ali elektronske pošte. Naročeno naj gre iskat le ena zdrava oseba, brez kliničnih znakov obolenj zgornjih dihal ali drugih bolezni. Ravnajte odgovorno in upoštevajte navodila NIJZ! Seznam ponudnikov sevniške občine objavljamo na spletni strani Radia Krka, prav tako tudi seznam lokalnih ponudnikov hrane vseh belokranjskih občin. Vsi, ki imate registrirano proizvodnjo in prodajo lokalne hrane in želite, da se uvrstite na sezname ponudnikov, lahko kontaktirate Občino Črnomelj na telefonsko številko 040 122 984, Občino Metlika na elektronski naslov obcina.metlika@siol.net (sporočite vaš naslov in pridelke, katere lahko ponudite), ter Občino Semič na telefon 07 35 65 360. 

V Forumu romskih svetnikov Slovenije opažajo težave, ki jih imajo nekateri romski učenci predvsem iz jugovzhodne Slovenije pri šolanju na daljavo. Kot so v forumu zapisali v pozivu, tako kot za vsak problem, ki doleti prebivalce v Sloveniji, tudi za to epidemijo velja, da lahko še bolj prizadene romsko skupnost, saj se ta vedno znova sooča s hudimi težavami na področju bivalnih pogojev.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) v boju proti virusu, tudi na območju Dolenjske išče ustvarjalne rešitve in ponuja dva izziva za vse generacije: likovni natečaj in strip natečaj. Ker se v času koronavirusa zadržujemo doma, vas v sklopu likovnega natečaja #Razgledidoma vabijo, da narišete ali kako drugače ustvarjalno prikažete razgled doma, z natečajem #Protistrip pa narišete strip na temo boja proti virusu. Natečaja sta namenjena vsem generacijam, izdelke pa zbirajo do 30. aprila na naslov monika.ivancic-fajfar@jskd.si ali na Facebook strani JSKD Likovna dejavnost.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 27.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri