900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V metliškem domu starejših število okuženih raste

Piše: M.K.

Čas objave:
21.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Terminske pogodbe za zahodnoteksaško lahko nafto z dobavo v maju so na borzi v New Yorku danes strmoglavile in prvič v zgodovini upadle pod ničlo. Zaloge nafte v ZDA so se namreč povečale, povpraševanje pa je tako majhno, da kupcev za nafto praktično ni.  Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva bosta pri nas, potem ko je vlada v ponedeljek prilagodila trošarine, tudi v prihodnjih 14 dneh znašali po en evro za liter.

Lastniki lahko svojim živalim z današnjim dnem znova zagotavljajo sistematično spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. V veljavi pa še vedno ostajajo nekatere druge omejitve, denimo zaustavitev rokov preventivnega cepljenja psov proti steklini, ter spremembe, povezane z označevanjem in registracijo živali.

V Italiji je včeraj prvič od začetka epidemije število trenutno okuženih z novim koronavirusom padlo v primerjavi s številom predhodnega dne. Po navedbah italijanske civilne zaščite se zaradi virusa bodisi zdravi v bolnišnicah bodisi okreva doma skupno 108.237 ljudi, kar je 20 manj kot v nedeljo.

V času pandemije covida-19 Svetovna zdravstvena organizacija spodbuja ozaveščenost o zdravju škodljivih navadah, kot je pitje alkoholih pijač. To poveča tveganje za nastanek sindroma akutne dihalne stiske, ki je eden najtežjih zapletov pri covidu-19. V času pandemije naj posamezniki spijejo čim manj alkoholnih pijač oziroma, naj se jim odrečejo.

KRKA DOMA: V Domu starejših občanov Metlika se je število okuženih stanovalcev v zadnjih desetih dneh okrepilo za 10, število okuženih zaposlenih pa za pet. Do ponedeljka je bilo skupaj okuženih 47 stanovalcev in 15 zaposlenih, je omenjeni dom objavil na svoji spletni strani. Bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, do ponedeljka ni preživelo 13 stanovalcev. V ponedeljek je bilo v Sloveniji ob 1174 testiranjih potrjenih devet novih okužb s koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo.

Novomeška družba Adria Mobil vnovič dokazuje, da z vlaganji v inovativen produktni razvoj, z bogatim proizvodnim znanjem ter kakovostjo izdelkov, ki so usmerjeni v trajnostno preživljanje prostega časa, sodi v sam vrh proizvajalcev počitniških vozil v Evropi. Luksuzna počitniška prikolica Adria Astella je prejela prestižno priznanje Red dot. Za Adriino Astello je to že drugo pomembno priznanje po tem, ko je ob svetovni premieri septembra lani prejela tudi evropsko priznanje za inovativnost v panogi karavaninga EIA (EuropeanInnovationAward).

Blizu železniške postaje v Sevnici se je včeraj, nekaj pred 21. uro zgodila nesreča, v kateri je tovorni vlak, ki je pripeljal iz smeri Zidanega mosta, trčil v moškega, ki je tedaj prestopal železniške tire, so danes sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Moški je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Strojevodja je moškega na nevarnost opozarjal z zvočnimi signali, aktiviral je tudi zasilno zaviranje, a nesreče ni mogel preprečiti. Policisti in kriminalisti novomeške policijske uprave so opravili ogled kraja nesreče. Nadaljujejo s preiskavo in aktivnostmi za identifikacijo moškega, z ugotovitvami pa bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Včeraj, okoli pol devete ure zvečer, pa se je na območju Jablanice, v občini Sevnica, ob prisotnosti Policije in gasilcev PGD Boštanj začela iskalna akcija pogrešane osebe. V iskalni akciji so sodelovale tudi enote reševalcev z reševalnimi psi pri ZRPS Dolenjske in vodniki psov Kinološke zveze Slovenije za Dolenjsko, Posavje in Belo Krajino. Pogrešano osebo so našli nepoškodovano in so jo predali sevniškim reševalcem.

Pri telovadnici Partizan je dvostezno asfaltno balinišče, ki ga uporabljajo semiški upokojenci, ki tradicionalno organizirajo ligo v balinanju in razne turnirje. Do zdaj so bili pri balinanju odvisni samo od lepega vremena, zato se že vrsto let zavzemajo, da bi to balinišče pokrili. Občina Semič je prisluhnila željam in prošnjam Društva upokojencev Semič in se te dni odločila za izgradnjo strehe nad baliniščem.  Izkopali so že temelje in odstranili lipi, ki sta ovirali streho.  Predvidevajo, da bodo dela napredovala tako, da bo streha do takrat, ko bo spet dovoljeno druženje na prostem, verjetno že dokončana.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 21.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri