Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Parkirnina v Mestni občini Novo mesto je spet plačljiva

Piše: M.K.

Čas objave:
04.05.2020 13:00

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Včeraj, ob 616 opravljenih testiranjih, drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj število dozdaj potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97, je na spletu objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj.

Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva trdi, da je Kitajska prikrivala resnost izbruha koronavirusa. Poročilo, o katerem poročajo ameriški mediji, je bilo izdano 1. maja. V njem menda piše, da ameriški uradniki verjamejo, da je kitajska vlada namerno prikrila pred svetom, kako resna nevarnost je novi koronavirus, da si poveča zaloge zdravstvenega materiala. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo pa je včeraj ponovil, da je Kitajska odgovorna za širjenje bolezni po svetu in bo morala odgovarjati.

S koronavirusom se je okužilo že več kot 3,5 milijona Zemljanov, od tega so tri četrtine potrdili v Evropi in ZDA. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 pa se bliža 250.000. Najhuje prizadeta celina je Evropa, kjer so potrdili več kot 1,5 milijona okužb in več kot 143.000 smrti.

KRKA DOMA: Danes se zaključuje obdobje brezplačnega parkiranja na javnih parkiriščih Mestne občine Novo mesto, ki je veljalo v zadnjih tednih. V skladu s postopnim in sorazmernim sproščanjem ukrepov proti epidemiji koronavirusa je konec aprila znova zaživel sistem za izposojo koles GoNm. Obstoječi uporabniki sistema GoNm lahko kolesa brezplačno uporabljajo do konca maja, novi uporabniki pa si lahko uporabo sistema zagotovijo s prijavo na Turistično informacijski center Novo mesto. Pri tem uporabnike pozivajo, da ob uporabi upoštevajo ukrepe za zajezitev epidemije in obvezno poskrbijo za razkuževanje rok.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto je sporočila, da na našem območju danes začne delati 50 frizerskih oziroma kozmetičnih salonov ter okoli 90 gostincev, če bodo lahko zagotovili strežbo na terasah in vrtovih svojih gostinskih lokalov. Dopoldne so izročili 1000 pralnih zaščitnih mask sekciji tekstilcev, frizerjev in kozmetikov, je povedala direktorica novomeške zbornice Emilija Bratož. Dodala je, da bo kriza v drugi fazi zagotavljanja dolgoročne likvidnosti podjetij morebiti še težja. Na to jih opozarjajo že mnogi njihovi člani, ki iščejo sredstva za izplačevanje plač, kriznih dodatkov in podobno, zato bodo še naprej odprti za svoje člane in dostopni z vsemi specifičnimi informacijami za ustrezno ravnanje v novih, v marsičem zaostrenih pogojih.

Pri Dragovanovih v Drašičih, je 25. aprila zagorela drvarnica, gospodarsko poslopje, velik del ostrešja stanovanjske hiše, osebni vozili, nakladalka za seno in več kmetijskih priključkov. Družina potrebuje pomoč, da bo kmetijo lahko obnovila. Zato na Rdečem križu Metlika do 1. julija poteka dobrodelna akcija za zbiranja finančnih sredstev.  Dobrodošle pa so tudi vse oblike pomoči v gradbenem materialu in delo. Zbrana sredstva bodo porabljena namensko, za obnovo ostrešja stanovanjske hiše in izgradnjo hleva. V akciji, ki se je začela konec prejšnjega meseca, so do zdaj zbrali 3.565 evrov pomoči. Velik pa je tudi odziv pomoči v materialu in delu. Sredstva lahko nakažete na račun Rdečega križa Metlika. Sredstva lahko nakažete na TRR (Rdeči križ Metlika) 02994-0019199751 ; sklic: 00 2020 s pripisom „požar".Rdeči križ Metlika se vam kot nosilec akcije že vnaprej zahvaljuje za pomoč.

Danes cerkve svoja vrata znova odpirajo za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih. Po navodilih, ki so jih dali škofje Katoliške cerkve v Sloveniji, bo moral vsak vernik v cerkvi nositi zaščitno masko, pred vstopom pa si bo treba razkužiti roke. Razdalja med njimi mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva. Ponekod pa so se odločili, da cerkve z današnjim dnem še ne bodo odprli. V župniji Stopiče pri Novem mestu so na primer izračunali, da bi lahko župnijska cerkev ob spoštovanju omejitev sprejela le 30 vernikov, kar pa je veliko manj, kot jih obišče nedeljsko mašo. Zato so se odločili, da bodo maše, dokler ukrepi ne bodo dodatno razrahljani, še naprej potekale izključno preko spleta.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Andrej Velkavrh napoveduje, da bo jutri na vreme pri nas vplivala hladna fronta.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 04.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri