Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Dolenjski in belokranjski župani pozvali k ohranitvi prioritete varovanja južne meje

Piše: M.K.

Čas objave:
14.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Samozaposleni, ki jim bo država v trenutnih razmerah epidemije novega koronavirusa priskočila na pomoč z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka, lahko pri Finančni upravi RS (Furs) že vložijo ustrezno izjavo. Prva izplačila pomoči je pričakovati 25. aprila.
Avstrija je kot ena od prvih držav v Evropi danes odprla nekatere trgovine in poslovalnice, ki jih je zaprla v okviru boja proti epidemiji. Nekatere omejitve bodo sprostili tudi v Benečiji, v Španiji so mnogi že včeraj lahko šli na delo.
Francija podaljšuje karanteno do 11. maja. Če se bo izbruh umiril, bodo po tem datumu postopoma zrahljali ukrepe. Od nedelje do ponedeljka zvečer je zaradi koronavirusa umrlo še 574 ljudi, skupaj pa 14.967. Avstralija in Nova Zelandija pa kljub zajezitvi covida-19 vztrajata pri strogih ukrepih.

V silovitih tornadih, ki so v zadnjih dveh dneh prizadeli jug ZDA, je umrlo najmanj 32 ljudi. Tornadi so prizadeli območje od Teksasa do Južne Karoline. Veter, ki je pihal s hitrostjo 235 kilometrov na uro, je za seboj pustil pravo razdejanje.

KRKA DOMA: Dolenjski in belokranjski župani so v odprtem pismu pristojne v državi, prejšnji konec tedna pozvali k ohranitvi prioritete varovanja državne južne meje. Prepričani so, da bi pri zagotavljanju varnosti državljanov vsekakor morali znati preseči raven dnevnopolitičnih ideoloških oziroma strankarskih delitev in med epidemijo storiti vse za blažitev zahtevnih razmer. Pod odprto pismo so se podpisali župani občin Novo mesto, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna Peč, Semič, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Žužemberk.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 7.27 uri zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 2,1. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 90 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Bizeljskega. Intenziteta ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili mnogi prebivalci Občine Brežice.

Letošnji blagoslov motoristov je včeraj v Mirni Peči potekal brez njihove navzočnosti, opravil pa ga je mirnopeški župnik Janez Rihtaršič. Video posnetek blagoslova si lahko ogledate na facebook strani Moto kluba Trebnje. Z velikonočnim blagoslovom motoristov, njihovih sopotnikov in motorjev je v Mirni Peči začel leta 1998 takratni župnik Janez Šimenc. Število udeležencev blagoslova je zelo odvisno od vremena, lani jih je bilo okrog 15.000, predlani 10.000. Lani sta na slovenskih cestah umrla 102 udeleženca cestnega prometa, kar je 12 % več v primerjavi z letom prej, od tega je bilo 23 motoristov.

Člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, ki na velikonočni ponedeljek vsako leto pripravijo prireditev Vuzemski ponedeljek s tradicionalnim zaviranjem kola, so to značilno metliško obredje včeraj izvedli kljub epidemiološkim omejitvam. Ob predvajanem petju, ki je bilo slišno po vsej Metliki, so v narodnih nošah zaplesali pred svojimi domovi. Metliško vuzemsko obredje plešejo brez glasbene spremljave, plesalci si dajejo takt z lastnim petjem.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Andrej Velkavrh napoveduje, da bo spet možna pozeba. 
Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 14.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri