materinski2 Svet24.si

Materinski dan: najstarejša mati stara 66 let, ...

Nusa_Lesar Svet24.si

Nuša Lesar odhaja na porodniško, nasledila jo bo...

POR016321 Necenzurirano

Preiskava NPU naplavila staro znanko iz afere ...

kardinal franc rode bobo Reporter.si

Uporniški pater Roblek razkriva grehe kardinala ...

primoz roglic Ekipa24.si

Kakšen 'norec'! Neverjetno, kaj uspeva Primožu ...

aljoša-galun Njena.si

Kako se ima Aljoša po slovesu iz šova MasterChef?

hrovat 1 Ekipa24.si

Po upokojitvi in grozljivem padcu zdaj ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kako je z okužbami pri obsojencih na Dobu?

Piše: M.K.

Čas objave:
30.10.2020 13:03

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji je bilo včeraj opravljenih 6368 testov, potrjenih pa 1798 novih okužb s covidom-19. Po podatkih vlade je umrlo 23 ljudi. Na zdravljenju v bolnišnicah imajo 703 bolnike, med njimi jih je 122 na intenzivni negi.

Vlada se je odločila, da se jesenske počitnice za osnovnošolce podaljšajo, je  potrdil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Prihodnji teden bodo vrtci delovali omejeno, osnovne  šole bodo imele počitnice, aktivnosti v srednjih šolah in visokošolskih zavodih pa bodo potekale na daljavo. 

Z zdravstvenega inšpektorata opozarjajo, da bo na terenu veliko več inšpektorjev, ki bodo nadzirali spoštovanje protikoronskih ukrepov. Globa po zakonu o nalezljivih boleznih znaša od 400 do 4000 evrov za vsako posamezno kršitev.

KRKA DOMA: S pojavom novega koronavirusa se srečujeta dve tretjini domov starejših, aktivno okuženih je 748 od okoli 19.000 stanovalcev v domovih, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Zagotovil je, da si vlada še naprej prizadeva kadrovsko okrepiti domove, pri čemer kadre iščejo tudi med brezposelnimi. Vodstva vseh domov so pozvali, naj bodo posebej pozorni na prezračevalne sisteme. "V domu starejših v Loki pri Zidanem Mostu se je izkazalo, da je tako hitro širjenje okužbe zelo verjetno posledica prezračevalnega sistema. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da se okužba ni širila po oddelkih, temveč vertikalno po stavbi," je pojasnil minister. 

V slovenskih zaporih so trenutno potrjene okužbe z novim koronavirusom pri devetih obsojencih na treh lokacijah, in sicer šest v zavodu Dob, dve v Slovenski vasi in ena v Murski Soboti. Okuženih je tudi 37 zaposlenih na 10 lokacijah zavodov po državi. Med obsojenimi in zaposlenimi so tudi že ozdravljeni posamezniki. Kot so danes povedali na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, so vsi okuženi obsojenci nameščeni v zato predvidenem prostoru za izolacijo okuženih. V karanteni so tudi vsi obsojenci, ki so bili v stiku z okuženimi, dvema okuženima obsojencema so z namenom preprečitve širjenja okužbe prekinili prestajanje zaporne kazni.

Slovensko konservatorsko društvo je v sodelovanju z župnijo Šentrupert in Občino Šentrupert ter s pomočjo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ministrstva za kulturo in posameznih lokalnih podjetnikov oziroma podjetij, izdalo znanstveno monografijo o župnijski cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu na Dolenjskem in drugi sakralni dediščini v Šentrupertu. Monografija je nastala ob 500-letnici izgradnje, opreme in posvetitve župnijske cerkve, ki je ta jubilej slavila 14. oktobra. Monografija nosi naslov »Župnijska cerkev v Šentrupertu na Dolenjskem: 500-letnica izgradnje, oprave in posvetitve", javnosti pa bo predstavljena prihodnji teden.

VREME ZA REGIJO
Dežurni vremenoslovec z Agencije za okolje Andrej Velkavrh napoveduje, da se bo jutri pretežno jasno in toplo.

Več v oddaji Krka ob enih 

Krka ob enih, 30.10.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri