Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kako se na novomeškem Šolskem centru pripravljajo na začetek pouka?

Piše: M.K.

Čas objave:
14.05.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Včeraj so ob 984 testiranjih potrdili en primer okužbe z novim koronavirusom, tako da je skupno število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na 1464. Zaradi covida-19 ni umrl nihče, skupno število smrtnih žrtev tako ostaja 103. V torek so eno novo okužbo s koronavirusom potrdili tudi v Novem mestu, kjer so tako dozdaj skupaj odkrili 13 okuženih. Na našem območju je največ okuženih s koronavirusom še vedno v Metliki, in sicer 73.

Vlada se je odločila, da bodo od ponedeljka lahko odprte vse trgovine, nastanitve do 30 sob in kampi, mogoča bo strežba tudi v restavracijah in v gostinskih lokalih. Zaprti pa bodo ostali nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri za welnes in fitnes, bazeni, ter diskoteke in nočni klubi. Z odlokom pa je ohranila minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer najmanj od 8. ure do vsaj 18. ure (pri čemer to ne velja za trgovine, katerih obratovalni čas pred 12. marcem ni bil daljši od 10 ur), bodo pa od ponedeljka v prodajalnah vsi potrošniki pri nakupovanju izenačeni. Trenutno so prvi dve in zadnja ura odprtja prodajaln rezervirane za upokojence, invalide in za nosečnice.

Od danes razkuževanje večstanovanjskih stavb ni več obvezno. Je pa vlada vsem upravnikom naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov.

V ponedeljek se znova odpirajo tudi avtošole. Obenem je vlada do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki so potekla od 18. marca do 17. maja.

Vlada bo s 23. majem sprostila športne aktivnosti. Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil bodo dovoljeni treningi in tudi rekreativna vadba v zaprtih prostorih, v kar pa še niso vključeni fitnes centri in podobni objekti. Po tem datumu bodo možni treningi in tekmovanja tudi v ekipnih športih.

V ZDA se je do včeraj zvečer z novim koronavirusom okužilo več kot 1,390 milijona ljudi, umrlo jih je 84.119. Zvezne države nadaljujejo z odpravljanjem ukrepov proti širjenju pandemije, predsednik Donald Trump pa je pozval k odpiranju šol po ZDA. Zaradi hitrega naraščanja števila okužb, pa je Čile včeraj odredil karanteno za tamkajšnjo prestolnico Santiago de Chile. Gre za najobsežnejšo karanteno v državi doslej, zanjo pa so se odločili, ker je v zadnjih 24 urah število okužb naraslo za 60 odstotkov.

KRKA DOMA: Na novomeškem Gasilsko-reševalnem centru so včeraj razdelili zaščitne maske. Vodja tehnične službe na Šolskem centru Novo mesto Drago Ponikvar je povedal, da so prevzeli dobrih 23.000 zaščitnih mask. Te bodo uporabljali za zaščito zaposlenih in dijakov, s tem pa bodo zagotovili varen obisk vseh udeležencev v učnem procesu. Velik del opreme so zagotovili sami. In kako se pripravljajo na ponedeljek, ko se bo tudi pri njih začel pouk? Podrobnosti si lahko ogledate v video prispevku na spletni strani radiokrka.si.

Krška družba Kostak, je s pogorišča podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži lani odstranila in prevzela 7500 ton odpadkov. Pogodbena vrednost odvoza prvih odpadkov je znašala nekaj manj kot 1,5 milijona evrov neto. V kratkem pa pričakuje podpis pogodbe za odstranitev še ostalih približno 2500 ton odpadkov. 

Pri ulici Groblje, v Novem mestu, je včeraj okoli 14.30 ure občan v gozdu našel več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije sta odstranila in uskladiščila vadbeno ročno bombo, ostanek JLA in tri protioklepne naboje, 238 kosov pehotnega streliva ter pet protiletalskih nabojev, vse ostanek 2. svetovne vojne. Le dobro uro kasneje pa so v Vidmarjevi ulici, v Novem mestu pri gradbenih delih naleteli na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Strokovno so odstranili in uskladiščili 14 topovskih granat 75 mm, 13 vžigalnikov minometne mine in vžigalnik topovske granate, ki izvirajo prav tako iz 2. svetovne vojne. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 14.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri