tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kakšna je kakovost zraka v Novem mestu?

Piše: M.K.

Čas objave:
13.02.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Kotnikovi ulici, v Ljubljani, je včeraj popoldne, v večstanovanjski stavbi dvigalo med servisiranjem stisnilo delavca. Med delom ga je dvigalo stisnilo ob steno jaška. 71-letni moški je umrl na kraju nesreče.

Republikanski člani predstavniškega doma ameriškega kongresa sestavljajo predlog zakona, ki za boj proti podnebnim spremembam predvideva zasaditev milijarde dreves do leta 2050. Namesto zmanjšanja emisij bi se proti povečanju ogljika v ozračju borili z drevesi.

Slovenska nogometna reprezentanca bo 31. maja igrala prijateljsko tekmo z evropskim prvakom Portugalsko. Tekma z ekipo, katere prvi zvezdnik je Cristiano Ronaldo, bo v Ljubljani. Portugalska je trenutno sedma na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Slovenija pa je 64.

KRKA DOMA: V Novem mestu, kjer so merilniki Agencije RS za okolje lani zabeležili 18 dnevnih preseganj onesnaženja z delci PM 10, število prekoračenj ostaja na ravni preteklih let. Kot pravijo na občini, je kakovost zraka po nekaterih kazalcih nekoliko boljša kot v Ljubljani ali v Celju. O bistvenih spremembah pri kakovosti zraka sicer še ne morejo govoriti. 
Mestna občina Novo mesto, ki "sledi viziji varovanja naravnega in življenjskega okolja", je sicer leta 2017 sprejela celostno strategijo za trajnostno ureditev motornega prometa. Ta je ob malih kurilnih napravah, ki povzročijo za približno dve tretjini tovrstnih izpustov, drugi največji onesnaževalec novomeškega zraka.

Policija je zaradi požara, ki je v noči na soboto zajel lokal v kompleksu Term Čatež in je po neuradnih ocenah povzročil za več kot milijon evrov škode, ovadila 19- in 27-letnega državljana Slovenije z območja Krškega. Po ugotovitvah policije sta v lokal vlomila, da bi zakrila sledove, pa sta pri odhodu povzročila požar. Zaradi vdihavanja dima in lažjih opeklin sta kasneje v brežiški bolnišnici iskala zdravniško pomoč, ob čakanju na zdravniško oskrbo sta vlomila še v tamkajšnji avtomat s hrano in si postregla s sendviči. Za veliko tatvino jima sicer grozi od pet do deset let zapora, za kaznivo dejanje požiga pa od enega do desetih let zapora.

Metliška občina je s podjetjem CGP včeraj podpisala pogodbo za izgradnjo gospodarske javne infrastrukture v novo nastajajoči industrijski coni Beti v pokritih površinah nekdanje skupine Beti v Metliki. Nekaj več kot 430.000 evrov vredno naložbo bo metliška občina izvedla z denarno podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj in države. 
Z naložbo, ki jo bo prispevala občina, bo ta postala lastnik tamkajšnjih športnih igrišč, zemljišč s prometno in komunalno infrastrukturo ter zgradbe z depoji metliškega Belokranjskega muzeja.

Jutri in v soboto, informativni dan za bodoče dijake in študente pripravljajo tudi na novomeški Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji. Ravnateljica Vida Hlebec šolanje v njihovih programih svetuje predvsem tistim, ki so jim pri srcu narava, živali in rastline. 

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Benedikt Strajnar napoveduje, da bo vreme skoraj bolj pomladno, kot zimsko. Zapihal bo južni do jugozahodni veter. V soboto in nedeljo bo tudi večinoma stabilno in sončno vreme. 

Krka ob enih, 13.02.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri