Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kakšni so ukrepi v Kočevju, Ribnici in v Semiču?

Piše: M.K.

Čas objave:
18.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk

SVET NA KRKI: Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil priporočila za trgovine in poslovne prostore, da se zameji širjenje novega koronavirusa. Med drugim priporočajo 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, če je v prostoru več strank, vsaj dva metra razdalje med čakajočimi na blagajni in redno zračenje poslovnih prostorov. Zaposlenim v živilskih dejavnostih svetujejo, da upoštevajo splošna priporočila, ne hodijo na delo bolni, skrbijo za ustrezno higieno rok in kašlja in varno ravnajo s hrano.

Skladno z odločitvijo slovenske vlade, je ob polnoči prenehalo obratovati 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Ukrep bo veljal do preklica. Vlada ob tem vsem potnikom svetuje, naj za nujna potovanja na Hrvaško uporabijo mednarodne mejne prehode.

Policisti opažajo, da je v teh dneh, ko so si mnogi vzeli čas za spomladanska opravila na vrtu, veliko kurjenja v naravi. Ker je vreme lepo, bi ob tem lahko prišlo do požarov, kar bi še bolj obremenilo gasilce in policiste. Ljudi zato pozivajo k pazljivosti, čeprav požarna ogroženost še ni razglašena.

KRKA DOMA
Kočevski zdravstveni dom je vstopna točka za testiranje posameznikov z območja, ki ga pokrivata ZD Kočevje in ZD Ribnica. V ZD Kočevje so včeraj odvzeli skupaj 10 brisov za potrditev okužbe s koronavirusom. Eden, in sicer z Ribniškega območja, je bil pozitiven. Od ponedeljka, 16. marca je spremenjen režim vstopa v ZD Kočevje. Podrobna navodila so objavljena na spletni strani Radia Krka. Občina Ribnica je zagotovila oskrbo z zdravili in hrano, ter nego na domu za bolne in starejše občane. Dežurna telefonska številka je 01 837 20 12. Občina Ribnica v sodelovanju z Ribniškimi Skavti in Ribniškimi študenti zagotavlja varstvo na domu za otroke tistih staršev, ki so nepogrešljivi na delovnem mestu ( zdravstvo, policija...). Kontakt: tina.pecek@ribnica.si.

Z Občine Semič sporočajo, da občani, ki ste v izolaciji ali karanteni in nimate svojcev, sosedov ali drugih oseb, ki bi vam lahko priskočili na pomoč, sporočite potrebo po dostavi hrane, zdravil in drugih nujnih pripomočkov na telefonsko številko Civilne zaščite Občine Semič 040-349-660. Starše prosijo, da nam potrebo po varstvu sporočite na e-naslov obcina@semic.si s podatki o otroku in dostavite potrdilo delodajalca. Mlade in proste vzgojiteljice iz vrtca Semič pa pozivajo, da priskočite na pomoč pri varovanju otrok na domu. V primeru, da ste pripravljeni pomagati pri varstvu, sporočite to na e-naslov andreja.miketic@osbos.si.

Glede na izredno situacijo izbruha koronavirusa, so v novomeški Adrii Mobil, zaradi zagotavljanja varnosti in zdravja zaposlenih, danes začasno zaustavili proizvodnjo. Ta izredni ukrep velja do vključno 31. marca 2020, z možnostjo podaljšanja do 5. aprila 2020. Posamezni zaposleni v režijskih službah, kjer je poslovno to nujno potrebno, bodo delo opravljali od doma. Tudi v Revozu so sinoči ob 22. uri zaustavili proizvodnjo. Vodstvo novomeškega proizvajalca vozil je sodelavce pozvalo, da ostanejo doma in sledijo navodilom pristojnih državnih organov. Trenutno ni mogoče oceniti, kdaj bodo vzpostavljeni pogoji za vnovičen zagon proizvodnje. To bo odvisno tako od razmer v državi kot od odločitev matične Skupine Renault.

Od prve potrjene okužbe s koronavirusom v Sloveniji so policisti prejeli izjemno veliko klicev državljanov, telefoni praktično vseskozi zvonijo. Samo na številki 113 so na Policijski upravi Novo mesto od 10. marca prevzeli skoraj 2000 klicev, ljudje so se na policijo obračali zaradi različnih razlogov. Prebivalce zato prosijo, naj za nenujne prijave in vprašanja v čim večji meri uporabljajo elektronsko pošto, internet in telefone in naj čim manj hodijo neposredno v policijske enote. Kontaktne številke vseh policijskih postaj na našem območju so objavljene na spletni strani radiokrka.si.

VREME ZA REGIJO

Dežurni prognostik z Agencije za okolje Janez Markosek napoveduje, da bo jutri in v petek sončno.
Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 18.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri