Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kdaj bodo spet dovoljeni obiski v Domu starejših občanov Metlika?

Piše: M.K.

Čas objave:
08.05.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so včeraj opravili 1049 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj dozaj 1450. Ena okužena oseba je včeraj umrla, tako da je zdaj skupno število umrlih 100. Na našem območju je največ okuženih s koronavirusom še vedno v Metliki, in sicer 73, v Trebnjem 18, v Novem mestu 12, v Črnomlju 9, v Ribnici in Semiču je 8 okuženih, v Kočevju 4, 4 tudi v Šmarjeških Toplicah in Sevnici, po 3 okuženi pa so v Občinah Brežice, Grosuplje in Podčetrtek. 

Na NIJZ so posodobili priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Izvajalci storitev naj nosijo obrazne maske, ki jih zamenjajo vsake 2-3 ure, mize pa razporedijo tako, da bo med posameznimi strankami najmanj 1,5 metra razdalje.

Finančna uprava RS (Furs) bo danes že drugič izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem. Prejeli ga bodo tisti, ki so ustrezno izjavo vložili najpozneje do 30. aprila. Za marec bodo prejeli 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov. Pogoj je, da so samozaposlenim prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto lani. Naslednje izplačilo bo 10. junija.

V ZDA so do včeraj zvečer potrdili 75.662 smrti zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo 1,257 milijona ljudi. Dozdaj se jih je pozdravilo 195.000. V najhuje prizadeti državi New York je okuženih 327.000, umrlo jih je 26.144.

KRKA DOMA: V Domu starejših občanov Metlika, kjer se še vedno spopadajo s primeri okužb z novim koronavirusom med stanovalci, bodo obiski spet dovoljeni od ponedeljka. Na obisk bosta lahko k posameznemu stanovalcu prišli največ dve zdravi osebi, ki morata nositi zaščitno masko. Na obisk lahko pridejo samo osebe, ki so bile zadnja dva tedna zdrave in niso bile v stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom. Ob obisku bodo v domu v Metliki obiskovalcem izmerili telesno temperaturo, poleg tega bodo obiskovalci podpisali izjavo o izpolnjevanju pogojev. Obisk bo lahko trajal do 20 minut, srečanje pa bo potekalo pred domom na ustrezni razdalji. Stanovalci, katerih brisi so pozitivni, zaenkrat ne morejo sprejemati obiskov. 

Tudi Center za socialno delo Posavje s sedežem v Krškem, je v času epidemije obravnaval več vlog za denarno socialno pomoč ali za izredno denarno socialno pomoč, v katerih so vlagatelji kot razlog navajali izgubo ali zmanjšanje dohodka zaradi epidemije ter večje stroške za prehrano in šolanje otrok, ki so doma, je izpostavila direktorica Marina Novak Rabzelj. Več je tudi telefonskih klicev. V enoti Krško se je število telefonskih klicev glede možnosti uveljavljanja pravic iz javnih sredstev ter zaradi osebnih stisk ob nižjih prihodkih in strahu pred prihodnosti podvojilo.

Člani Projekta MOST že vse od karantene pomagajo uporabnikom na terenu. Organizirano imajo redno dostavo pripravljenih toplih obrokov in nabavo nujnih življenjskih potrebščin, kot so živila in zdravila. Ugotavljajo, da njihovi uporabniki najbolj potrebujejo družbo, pogovor ter dajanje občutka varnosti, da le niso čisto sami. Kljub spremenjenem načinu dela imajo vsak dan nove uporabnike, ki potrebujejo pomoč . Telefonska številka 070 585 803 je na voljo vse dni v tednu, vključno z vikendi in s prazniki, med 8. in 17. uro. 

Bibliobus novomeške Knjižnice Mirana Jarca bo dolenjske in belokranjske kraje po ustaljenem urniku obiskoval od ponedeljka, 11. maja 2020, ko se bo odpravil v Zalog, Podturn, Meniško vas in Prečno. Mesec april, ko ni vozil, pa bodo nadomestili v  juliju.Na svojem postajališču boste lahko do vključno 4. junija 2020 brez zamudnine vrnili izposojene knjige v zaboj pred bibliobusom. Knjižničar vam bo po želji iz bibliobusa prinesel in izposodil izbrane knjige, samostojno pregledovanje gradiva na knjižnih policah pa zaenkrat ne bo možno.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Andrej Velkavrh o tem, kakšen vikend je pred nami.
Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 08.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri